Wethouders wandelen mee met Diabetes Challenge

Wolvega - De wethouders Hanneke Zonderland en Jack Jongebloed wandelden donderdag mee met de Nationale Diabetes Challenge 2020. Minimaal twaalf weken lang volgen 25 deelnemers in 4 groepen in Wolvega en Noordwolde een wandeltraining.

De groepen wandelen elke week en trainen zo voor een wandelafstand van 3, 5, 10, 15 of 20 kilometer. De trainingen gaan uit van wat deelnemers kunnen en zowel mensen met als zonder diabetes doen mee.

Fitter en energieker

De ervaring van de Nationale Diabetes Challenge leert dat deelnemers na hun deelname zich fitter en energieker voelen, afvallen en minder medicatie nodig hebben. Niet voor niets dus dat de huisartsen in Wolvega en Noordwolde, de apotheker, fysiotherapeuten, Vitale Regio Noordwolde, diëtisten, buurtzorg Noordwolde en het Buurtsportwerk dit jaar samen de wandeltrainingen organiseren.

Vitalere samenleving

Wethouder Jongebloed: “Ik vind het fantastisch dat zorgpartijen en buurtsportwerk dit met elkaar doen. Deze samenwerking past binnen het Lokaal Akkoord Sport en Bewegen dat we in 2019 met verschillende maatschappelijke organisaties sloten, om van Weststellingwerf een vitalere samenleving te maken. Want iedereen, van jong tot oud, met of zonder beperking moet kunnen sporten en bewegen.’

Fijn en gezond

Wethouder Zonderland: “Het mooie van deze challenge is dat iedereen kan meedoen. Of iemand een korte afstand kan wandelen of meer kilometers, met een stok loopt of zelfs met een rollator. Iedereen kan ervaren dat regelmatig wandelen helpt om je fit te voelen. Bovendien brengt het mensen met elkaar in contact. Dat is fijn en gezond.’

Twaalf weken

Vanwege de maatregelen rondom Covid-19 is de Nationale Diabetes Challenge van 2020 aangepast. In plaats van 20 weken duurt de challenge dit jaar ongeveer 12 weken. De deelnemers volgen de RIVM richtlijnen en wandelen op 1,5 meter afstand van elkaar. De trainingen zijn vorige week gestart. Op Wereld Diabetes Dag op zaterdag 14 november 2020 is de eindwandeling.

Het doel is dat deelnemers na de challenge blijven bewegen. Zo blijven ze fit en doen ze hopelijk in 2021 mee aan het 20-weekse wandelprogramma in het voorjaar.

Nationale Diabetes Challenge

De Nationale Diabetes Challenge is een bewezen effectieve wandelinterventie van de Bas van de Goor Foundation. Bij deze interventie werken professionals uit het zorg-, sport- en sociale domein samen om mensen (met en zonder diabetes) op een laagdrempelige manier in beweging te brengen. Wekenlang wandelen deze professionals één keer per week mee met een groep deelnemers om samen te werken aan een gezondere leefstijl en duurzame gedragsverandering. De afgelopen vier jaar hebben zo al ruim 15.000 mensen de stap naar een gezondere leefstijl gezet.