‘Geldmaat’ duikt op in Wolvega en Noordwolde

Wolvega - Klanten betalen in winkels steeds minder met contant geld. Hierdoor neemt dus ook het gebruik van geldautomaten af. Om contant geld toch voor iedereen beschikbaar te houden, werken ABN AMRO, ING en Rabobank samen aan een bankonafhankelijk geldautomatennetwerk om contant geld op de lange termijn beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig te houden.

Zo zie je nu soms in een winkelgebied vijf automaten van de drie verschillende banken vlakbij elkaar staan. De banken willen de kosten voor pinnen omlaag brengen. De geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank worden geel en gaan Geldmaat heten. Door de uitbraak van het coronavirus liep de uitrol vertraging op, maar de plaatsing van de gele Geldmaat ligt weer op schema. In totaal staan er nu zo’n 1700 in ons land. Dat moeten er volgend jaar zomer 5200 zijn. Het streven is dat iedereen binnen een straal van vijf kilometer z’n automaat kan bereiken.

Er kan met elke bankpas geld worden opgenomen en je blijft gewoon klant van je eigen bank. Klanten van de genoemde banken kunnen er ook geld storten. Sinds vandaag staat er ook eentje in de Jumbo Supermarkt in Noordwolde. In dat dorp is er ook eentje bij de oude Rabobank aan de Rotanstraat. In Wolvega zijn er nu vier Geldmaten en de Rabobank heeft daar ook nog een eigen geldautomaat. De Geldmaat in de Van Harenstraat in Wolvega heeft als enige in Weststellingwerf ook spraakondersteuning. Mensen met een visuele beperking kunnen daar, net als iedereen, zonder hulp geld opnemen. Uiteindelijk zullen 2000 automaten die extra functie krijgen.