SCO lijdt onnodige nederlaag tegen DSC

Oldeholtpade - Op basis van de puike eerste helft liep SCO/Motip Dupli op eigen veld tegen een geflatteerde en onnodige 12-18 nederlaag aan tegen het geroutineerde DSC uit Eindhoven.

Ondanks deze teleurstelling putte hoofdtrainer Hillebrand Diever moed uit de prima eerste helft: ‘We moeten spelen naar onze mogelijkheden, groeien als team en eerste twee kwarten nemen als basis voor de komende wedstrijden.’ Te beginnen zaterdag uit bij Mid Fryslan.

Na een gelijkopgaande openingsfase moesten de gasten na 4-4 in de achtervolging op een frivool SCO, dat op 9-9 weer achterhaald werd. Na een 11-9 ruststand had de thuisclub echter zijn kruit verschoten, werd de precisie in het spel minder en sloop de onzekerheid in het spel. De gasten liepen via een tempoversnelling weg naar 12-15. Ook het inbrengen van het nog niet fitte duo Femke van Zwol/Henk Jan Bakker kon een nederlaag niet meer voorkomen.

Een fors gewijzigd SCO ging met veel elan de strijd aan met de gasten uit de luchtstad, die hun treffers in de openingsfase onmiddellijk beantwoord zagen worden door met name de dames van de thuisploeg. Deze start gaf de blauwhemden een boost, want halverwege zorgden Britt Rottink met haar tweede treffer, Wessel Mulder en Anouk Hoekstra voor een duidelijk marge: 7-4.

De gasten begrepen dat ze tegen de gretige thuisclub aan de bak konden om de punten mee terug te nemen. Temeer, omdat diezelfde dames in het tweede kwart de marge aanvankelijk consolideerden: 9-6. DSC schakelde daarna door naar een hogere versnelling, heerste in de aanvallende rebound en legde meer het accent op de aanvallende acties van de erg beweeglijke en korfgerichte dames. Met succes, want de thuisclub moest bij 9-9 de gasten naast zich dulden, al zorgden Ray Bouwman en captain Kevin Sierdsma in de slotfase voor een terechte 11-9 ruststand.

Na de gelijkmaker en de 12-11 van de SCO aanvoerder trokken de aandringende bezoekers steeds meer het initiatief tot zich. SCO kreeg minder ruimte, maakte vaker verkeerde keuzes en zag veel aanvallen na een doelpoging stranden. Daardoor nam het geloof in eigen kunnen en de focus op het spel af. Ook DSC had moeite om in de mindere tweede helft de korf te vinden, zodat beide teams in het derde kwart naar een time-out grepen om de bakens bij 12-14 te verzetten.

Dit slaagde aan beide kanten niet echt, al was de 12-15 die DSC met nog ruim vijf minuten op de klok zette in feite de genadeklap voor de thuisclub. De gasten kregen na deze bevrijdende treffer vleugels en verdubbelden de marge vanuit de korfzone.