Eerbetoon aan laatste vlechter knopstoel

Noordwolde - Hendrik (Hennie) Jubbega was de laatste Noordwoldiger die met wilgenteen de zogeheten knopstoelen vlocht. Van dat ambachtelijke vlechten werd in 1990 een groot schilderij gemaakt. Het pronkt nu bij de monumentale ingang van de voormalige Rietvlechtschool.

Het doek is een eerbetoon aan vervlogen tijden. Ooit werden de stoelen van wilgenteen massaal in Noordwolde gevlochten. Karrevrachten gingen naar het ook al lang verdwenen station in Peperga. Van daaruit werden ze over het hele land verspreid. Het wilgenteen maakte plaats voor rotan en pitriet, materiaal dat uit landen als Indonesië werd geïmporteerd. Jubbega bleef de Hollandse wilgenteen trouw. Tot op hoge leeftijd vlocht Jubbega de stoelen in zijn werkplaats in Noordwolde-Zuid.

Realistisch schilderij

In 1990 maakte Hendrik Borst een zeer realistisch schilderij (van 80 bij 130 centimeter) van de vlechtende Noordwoldiger. Het doek hing vervolgens enkele jaren in De Menning in Wilhelminaoord. Dankzij de nazaten van Hennie Jubbega is het schilderij sinds kort waar het eigenlijk thuis hoort: het Nationaal Vlechtmuseum. In de jaren tachtig van de vorige eeuw startte dat museum als Rotancentrum. De eerste conservator was Evert Jubbega, inderdaad de zoon van...