Elsloo wil in beweging blijven

Elsloo - Een kleine tachtig volwassenen maakten gebruik van het initiatief van projectgroep ‘Elsloo in beweging’ om in augustus gezamenlijk te bewegen.

Het idee ontstond twee maanden geleden op een avond met verenigingsvertegenwoordigers, die de perikelen rond het bestaan van de dorpsverenigingen aan de kaak stelden. Die avond wierp de projectgroep, bestaande uit vijf dorpelingen, zich op om in augustus wekelijks op verschillende dagen beweegactiviteiten te organiseren. De verruiming van de coronaregels in juli gaf daar ook aanleiding toe. ‘Ongedwongen samen gezellig bezig zijn en nieuwe contacten maken’, was het credo van de projectgroep.

Verspreid over 25 dagen konden inwoners wekelijks deelnemen aan wandelen, jeu-de boules, fietsen, mountainbiken en bootcampen. Die laatste activiteit kreeg steeds meer dames op vrijdagavond op de been.

Ondanks de hittegolf en de storm Francis lieten de deelnemers zich niet uit het veld slaan. Soms was de groep deelnemers enigszins uitgedund of moest een schuiplaats worden gezocht.

Vervolg

Het tijdelijke project krijgt wellicht een vervolg. ‘Draagvlak creëren en afspraken maken moeten inwoners dan wel voortaan zelf regelen’, zegt mede-initiatiefnemer Dick Wilbrink van de projectgroep. Volgens Wilbrink is de projectgroep best tevreden over de opkomst. Niet dat de groep had gerekend op heel veel meer inwoners dan dat nu het geval was. ‘Het weertype zat in de laatste weken ook niet mee, maar het waren iedere week wel praktisch dezelfde dorpsbewoners die deelnamen.’ De commissie evalueerde gaandeweg de activiteiten al. Wilbrink: ‘Deze setting gaf toch wel een goed gevoel en de deelnemers waren tevreden over de opzet.’

Verenigingen coronaproof

De vraag om mee te denken over de mogelijke opstart van het verenigings- en dorpsleven blijkt moeilijk. Sommigen clubs startten in de afgelopen vijf maanden na de uitbraak van het virus ‘coronaproof’ op, al blijven de zorgen van de bestuurs- en commissieleden groot. De afdeling tennis van Odis (met veel oudere leden) hield diverse toernooien en onderlinge wedstrijden. Ook de koersballers kunnen, in een kleine zetting en in aangepaste vorm, op vrijdagmiddag op juiste afstand het spel spelen.

Concordia

Muziekvereniging Concordia probeert de repetities weer op te pakken. Net als vlak voor de vakantie weken de muzikanten uit naar de kapschuur van een bestuurslid. Deze week wordt er weer (met onderlinge afstand) gerepeteerd in vaste oefenruimte ’t Anker.