Elsloo toont monumenten

Elsloo - Belangstellenden kunnen zaterdag 12 september een kijkje nemen bij de Tjasker aan de rand van natuurgebied De Stobbepoel in Elsloo.

Op de vierde gemeentelijke monumentendag geven leden van de Vesuviusclub bij het rijksmonument uitleg over de geschiedenis en wordt verteld hoe de paaltjasker, sinds 1978 eigendom van de Stichting De Fryske Mole, in de Stobbepoel terechtkwam. De Vesuviusclub zorgt sinds 1978 dat de poldermolen in de wintermaanden wordt opgeborgen, om hem in het voorjaar weer neer te zetten.

Vrijwilligers leiden op bezoekers van de Nederlands Hervormde kerk van Elsloo rond in het rijksmonument. Naast het bezichtigen van de kerk zijn bezoekers welkom bij de dubbele klokkenstoel (eveneens een rijksmonument) en op de begraafplaats, waarop onder meer de graftrommels aandacht verdienen.

Bij de klokkenstoel wordt de geschiedenis verteld en mogen kinderen de klokken even luiden. Bij goed gevolg ontvangen zij het diploma assistent-klokkenluider.

Het thema van de nationale monumentendag, die al vanaf 1987 jaarlijks in het tweede weekend van september wordt gehouden, is ‘leermoment’.