Overnachten in kerk van Peperga

Peperga – Na Noord-Brabant gaat Heilige Nachten van start met haar tweede overnachtingslocatie. Deze keer in Peperga.

Heilige Nachten biedt door middel van het omtoveren van kerken, met een pop-up overnachtingslocatie, overnachtingen in religieuze gebouwen in Nederland. Deze kerken staan (tijdelijk) leeg of zijn nog deels in gebruik voor (kerkelijke) activiteiten.

Tweede locatie

De Pieter Stuyvesantkerk in Peperga stond al een tijd leeg. In samenwerking met de eigenaar gebruikt Heilige Nachten de kerk. Jennemie Stoelhorst, mede-eigenaar Heilige Nachten: ‘Geïnspireerd op een concept in Engeland willen wij ook in Nederland een tegenbeweging maken die de leegloop van kerken in een ander daglicht stelt. Hoe bijzonder is het om de kerken op deze unieke manier beschikbaar te stellen voor het grote publiek, en ook nog eens ‘s nachts? We zijn erg trots, dat we nu onze tweede locatie openen in de Pieter Stuyvesantkerk in Peperga.’

Grootste kerkendichtheid

September 2019 opende Heilige Nachten haar eerste kerk, de Maria Boodschapkerk in Goirle. Van de provincie Fryslân ontving Heilige Nachten eind 2019 45.000 euro voor een proef met pop-up overnachtingsmogelijkheden in vijftien Friese kerken. Als provincie met de grootste kerkendichtheid en ambities voor cultuurtoerisme is Heilige Nachten zeer blij met deze samenwerking. Stoelhorst: ‘Graag rollen we ons concept nog verder uit. We zijn dan ook nog op zoek naar andere geïnteresseerde kerkeigenaren in heel Nederland.’

Opening

De officiële opening van de overnachtingslocatie in de Pieter Stuyvesantkerk wordt op donderdag 10 september verricht door Avine Fokkens-Kelder, gedeputeerde van Recreatie en Toerisme in Fryslân.

Deel inkomsten naar kerk

De gasten die ’s nachts de hele kerk voor zichzelf hebben, dragen op meerdere gebieden bij aan het voortbestaan van de kerkgebouwen en hun verhalen. Een groot deel (40%) van de opbrengst gaat direct terug naar het kerkgebouw en kan dus structureel een deel van de inkomsten brengen. De maatschappelijke betrokkenheid van kerkgebouwen wordt vergroot bij een breder publiek. Het geeft eigenaren even de tijd om na te denken wat ze met een leegstaand kerkgebouw kunnen doen, terwijl het toch in gebruik is. In september staat de derde overnachtingslocatie op de planning, in Oosterwolde.

Herbestemming

Heilige Nachten is een initiatief van Sanne Kiel en Jennemie Stoelhorst. Beiden zijn jaren actief in de erfgoedsector op het gebied van projectmanagement, marketing en evenementenorganisatie. Zij zijn geïnteresseerd in herbestemming van historische panden en willen met Heilige Nachten een steentje bijdragen aan het maatschappelijk probleem van leegstaande kerkgebouwen.