Kerkklokken in Elsloo beieren weer

Elsloo - De kerkklokken in de dubbele klokkenstoel naast de Hervormde Kerk in Elsloo kunnen weer worden geluid. Woensdagmorgen werden de herstelde klepels door restaurateur Ralph van Veghel teruggeplaatst in de bronzen klokken.

Van Veghel is deskundige op het gebied van luidklokken en torenuurwerken en werd op aandrang van kerkrentmeester Helmich Hammer bij de ophanging van de smeedijzeren klepels geroepen. De plaatselijke klokkenluiders ontdekten eerder dit jaar dat beide klepels door slijtage te veel speling hadden en als het ware in de klokken begonnen te roeren.

Nieuwe deeltjes

Een week eerder had de klokken- en uurwerkdeskundige de klepels uit de klokken gehaald en meegenomen naar de werkplaats in het Brabantse Lierop. Hier werden nieuwe deeltjes op één van de klepels gelast en werd bij de andere een volledige bout vervangen. Ook kregen beide klokken een nieuw leer om de ophanging aangemeten, werden de slijtageplekken hersteld en werden ze opnieuw geschilderd. Het onderhoud levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van de klokken en klepels.

Plechtigheden

Precies om 12.00 uur konden de klokkenluiders van Elsloo beide klokken weer laten klinken en laten zien en horen dat de restauratie niet voor niets was geweest. De klokken worden niet alleen iedere dag om 9.00 uur geluid, maar ook bij onder meer rouwplechtigheden, kerkdiensten, huwelijken en bijzondere activiteiten.