Germ Koldijk (88) overleden

Elsloo - In een verpleeghuis in Sneek is 15 augustus na een kort ziekbed Gerben Ype Koldijk (Germ) overleden. De markante oud-inwoner van Elsloo werd 88 jaar.

In speciale bijeenkomst werd op 20 augustus in het dorpshuis en de kerk van Itens afscheid genomen van Koldijk. Later op de dag vond de crematie in besloten kring plaats.

Spar

Koldijk dreef in de periode voor 1961 met zijn toenmalige vrouw Anke de Jong zes kampwinkels in onder meer Appelscha en Dwingeloo. In het dorpshart van Elsloo runde hij van 1961 tot 1974 een Spar-kruidenierswinkel en was hij met Watse van der Akker van 1981 tot 1984 kroegbaas op ’t Noord in restaurant de Olde Tramhalte.

Verenigingen

Hij was ook bij tal van verenigingen in Elsloo actief. Onder andere richtte Koldijk halverwege 1968 met Hendrik van der Heide en Henk Schurer de VVV-Elsloo op en zette hij ruim vijftig jaar geleden (1969) met dezelfde personen op Eerste Kerstdag de traditionele Kerstkuier op. Het drietal wilde Elsloo vooral toeristisch op de kaart zetten. Koldijk was ook betrokken bij de oprichting van de kleuterschool (1969) en meldde zich in 1962 gelijk aan als een fervent schaker bij de schaakclub in het dorp. Ook was hij een aantal jaren voorzitter van de gymnastiekafdeling van Odis. Als erelid van eierzoekersclub “De Ald Hij” in Dearsum bracht de natuurliefhebber en veldman ook zijn kennis over binnen de vogelwacht Elsloo over.

Koldijk organiseerde de reisjes voor dorpsgenoten naar de befaamde Tik-Tak-shows, de revues van entertainer Tedman de Vries, het vissen op de Noordzee en uitstapjes naar de Parley wolfabriek in Dokkum.

Voordat hij begon te kwakkelen met zijn gezondheid, bracht Koldijk met zijn vrouw Tony regelmatig een bezoek aan Elsloo. De op en top Fries voelde zich in het Stellingwerfse land als een vis in het water. De hardwerkende middenstander Germ Koldijk was in “Else” en wijde omgeving een bekende persoonlijkheid, die zijn nering ook in andere dorpen uitzette.

Elsloo ter tafel

Ruim een half jaar geleden bezocht de altijd nog op Elsloo gerichte Koldijk met een aantal van zijn kinderen de 50e jubileum kerstkuier. Daar werd hem een herinnering aangeboden. Vijf jaar geleden was er ruim aandacht voor de oud-Elsloo’er in “Elsloo ter tafel”.