Drents Archief toont oude kaart van Noordwolde en omgeving

Noordwolde - Een omvangrijke collectie historische kaarten van het Drents Archief is online te bekijken. Opvallend is een 19e eeuwse kaart van de Kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid, waarop ook zeer gedetailleerde Noordwolde en Boijl te zien is.

Ieder huis in het dan zeer bescheiden dorp rond de brug over de vaart is aangegeven. Op de kaart is de Weemesteeg herkenbaar, een wijkje van de vaart tot de kerk. Ook is duidelijk dat de doorgaande verbinding bij de kerk richting Oosterstreek en Boijl gaat. Daar kon je de Linde over bij Bekhoftille.

De kaarten zijn afkomstig uit de Historische Atlas, een losse verzameling kaarten van Drenthe, maar ook van andere provincies en omliggende landen. De kaarten dateren van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw en zijn allemaal met een ander doel gemaakt.

Vanwege de corona-pandemie was het Drents Archief dit voorjaar een aantal maanden voor publiek gesloten. In die periode heeft het archief al meerdere collecties online gepubliceerd, zodat publiek thuis aan de slag kon met het doen van historisch onderzoek. De Topografische Atlas stond in eerste instantie gepland voor eind dit jaar, maar dat is nu vervroegd.

De kaarten uit de Historische Atlas zijn te vinden op de website van het Drents Archief. Onder het menu ‘Kaarten’ staan alle ruim 1200 kaarten onder elkaar.