André van Duin maakt reclame voor Turfroute

Oldeberkoop - Komiek André van Duin en Janny van der Heijden (bekend van Heel Holland Bakt) bij het kanon van Oldeberkoop. Een mooie promotie voor het dorp, dat maandagavond flink werd gepromoot in het door ruim 1,3 miljoen mensen bekeken televisieprogramma Denkend aan Holland.

De twee bekende Nederlanders maakten recentelijk een vaartocht over een deel van de Turfroute. Het startsein was in Oldeberkoop. Bij de bakker en de slager werd onder meer suikerbrood en droge worst gekocht. Voor de kerk trad het Onderdukerskoor op. Vervolgens ging het richting Donkerbroek, waar dorpskinderen voor een zakcentje hielpen met het bedienen van de bruggetjes. Bij de Koopmans Welvaartdraai viste Van Duin het brugwachtersklompje uit de lucht die hem toegeworpen was door Jordi Kootstra, gadegeslagen door Jelke Houwing en Mathijs Klooster.

De boot werd in Donkerbroek ingeruild voor fietsen, waarop het duo richting Fochteloërveen ging. In dat natuurgebied werden ze door de boswachter van Natuurmonumenten aan het werk gezet. Gekleed in een speciaal waterdicht pak moesten Van Duin en Van der Heijden in een moerassige omgeving boompjes snoeien. De fraaie beelden maakten het tot een mooi stuk Ooststellingwerf reclame. De tocht door Friesland werd besloten met een vaartocht op het statenjacht met commissaris der koning Arno Brok.