Hoog bezoek in Wolvega

Wolvega - Hoog bezoek zondag in Wolvega. Via een bruggetje over de Linde fietste de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra (66) Weststellingwerf binnen.

Hoekstra emigreerde op 3-jarige leeftijd vanuit Friesland naar de VS. Hij ging dus eventjes terug naar zijn Friese roots, al deed hij de dorpen van zijn ouders (Sint Nicolaasga en Winsum) niet aan. ‘Maar hij is direct in het mooiste stuk van Friesland geweest’, zegt burgemeester André van de Nadort met een kwinkslag. Van de Nadort hoorde van commissaris der Koning Arno Brok dat de ambassadeur naar Wolvega kwam.

Culinaire hapjes

Hoekstra maakt met zijn fietsmaat Kenneth Ward (vertegenwoordiger van de OPCW, de Organisatie voor het verbod op Chemische Wapens in Den Haag) een fietstoer door de 12 Nederlandse provincies. Vanuit Almere fietste het gezelschap naar Wolvega. Na een opfrisbeurt in hotel Van der Valk waren er ’s middags culinaire hapjes bij Jan Smink. Ook de traditionele Oranjekoek ontbrak niet. Smink verblijdde de ambassadeur met een setje lokale biertjes. Na een nachtje Van der Valk zetten de Amerikanen koers richting Assen.

Ambassadeur slaapt in Wolvega

De komst van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra naar Weststellingwerf werd niet aan de grote klok gehangen. Als gastheer fungeerde commissaris van der koning Arno Brok, die namens de provincie de fietsers welkom heette in Wolvega.

Na een opfrisbeurt in hotel Van der Valk liep de ambassadeur ’s middags naar het restaurant van Jan Smink, waar culinaire hapjes wachtten. Burgemeester André van de Nadort schoof bij het selecte gezelschap aan. De tafeltjes waren coranaproof opgesteld.

Koetjes en kalfjes

De ambassadeur deelde het tafeltje met de burgemeester. ‘Het gesprek ging grotendeels in het Nederlands met af en toe iets in het Engels’, zegt Van de Nadort. De tafelgenoten praatten hoofdzakelijk over koetjes en kalfjes. ‘Hoekstra is als 3-jarige uit Nederland vertrokken. Mijn broer is naar Australië geëmigreerd toen ik 16 was. Daar zijn wel raakvlakken.’ Volgens de burgemeester omschreef de ambassadeur de mensen in Holland als ‘very friendly.’

Lokale biertjes

Naast onder meer een salade van krab ontbrak bij het bezoek aan Smink de traditionele oranjekoek niet. De culinaire ondernemer verblijdde de ambassadeur met een setje lokale biertjes. Na een nachtje Van der Valk in Wolvega zetten de Amerikanen (de amassadeur was vergezeld van beveiligers) op de fiets koers richting Groningen en Assen. In de Drentse hoofdstad werd het Drents Museum bezocht.