In het atelier: ‘Groot, groter, grootst’

Boijl - In Boijl, in een voormalige koloniewoning, woont Mia ten Thij. Het huis is gekocht in 2000 en na een stevige verbouwing is ze hier met haar partner in 2001 komen wonen.

De belangrijkste reden voor deze plek was dat ze zo met de paarden het bos in konden rijden. De woning is omringd door een bloemenzee met bijzondere planten en grassen, door Ten Thij eigenhandig aangelegd. ‘Een uit de hand gelopen hobby.’ De mensen om hen heen zijn op leeftijd: ‘niemand werkt hier’ en de meesten komen van elders. Deze plek voelt veilig en geborgen.

Kapster en tandartsassistente

Mia Pannekoek (1941) was geboren in Amsterdam en opgegroeid in Wageningen. In haar werkzame leven was ze onder meer kapster en tandartsassistente. De kunst kwam veel later op haar pad. Omdat ze zich had laten ontvallen dat ze graag nog wilde beeldhouwen, kreeg ze op haar verjaardag in 2004 van een vriendin een steen, beitel en rasp. En toen ging ze aan de slag en is er nooit meer mee opgehouden.

Paardenbox

Het beeldhouwen heeft ze zichzelf grotendeels eigen gemaakt. ‘Je moet het zelf doen.’ Ze heeft slechts een aantal lessen gevolgd bij beeldend kunstenaar Hanneke Peereboom. De voormalige paardenbox werd haar atelier met uitzicht op de tuin. Ten Thij werkt met verschillende steensoorten, waaronder albast en serpentijn. Haar huidige werk laat ook combinaties zien met andere materialen, waaronder koper. Haar werk is abstract en bij uitzondering figuratief.

Afstand nemen

Lange tijd was ze dagelijks in haar atelier te vinden, altijd was er wel iets wat bij te werken aan de sculptuur. Toch weet ze uit ervaring dat afstand nemen van het werk essentieel is voor een beter resultaat. Ten Thij heeft een talent voor vorm en materiaal. Ideeën ontstaan tijdens het proces. De steen is het uitgangspunt en is bepalend voor het eindresultaat.

Schuurpapier

De boormachine, beitels, raspen zijn haar gereedschappen en niet te vergeten de 20 soorten schuurpapier. Eindeloos schuurt ze sommige stenen van grof naar fijn, totdat het de uitstraling krijgt die ze wenst. De verassing tijdens dit procedé zijn de kleuren en kleurbanen die opkomen. Ten Thij houdt van schuren, het werkt meditatief, geeft rust en ontspant.

‘Ik durf nu meer’

De ontwikkeling door de jaren heen is dat ze steeds groter is gaan werken. ‘Ik durf nu meer’, ‘Groot, groter grootst.’ Mia ten Thij haar beelden zijn regelmatig te bezichtigen. Zoals bij Kunstwerk in de Stellingen en de Hannie Mein Kunstprijs. Ze nam deel aan vele kunstmarkten. Met de Open atelierroute in Vledder was haar werk aan huis te bezichtigen. Haar beelden vinden aftrek en veel van haar werk is alleen nog te bezichtigen in haar fotoalbum. Afstand doen van haar beelden kost haar geen moeite, integendeel. Ze vindt het fijn dat het een weg naar een liefhebber vindt.

Ten Thij was medeoprichter van ‘Kunstwerk in de Stellingen’ in 2010 en ze was initiatiefneemster van ‘De Open atelierroute Vledderveen’. Helaas is deze vervallen, er waren te weinig vrijwilligers om dit op de been te houden.

En voor nu en later: ‘Ik zie wel, ik blijf ermee doorgaan’.