Opnieuw topploeg op visite bij Leonidas

Het is Leonidas opnieuw gelukt een topploeg over te halen om in Noordwolde een oefenwedstrijd te spelen. Het betreft de korfballeagueclub AKC Blauw-Wit uit Amsterdam. Op zaterdag 15 augustus speelt dit team om half vier tegen SCO /Motip Dupli uit Oldeholtpade.

Een jaar geleden speelden in Noordwolde LDODK en DVO nog tegen elkaar. De afgelopen winter werden al contacten gelegd met trainer Gerald Aukes, voor Leonidas geen onbekende. Deze toptrainer uit Grou combineerde ooit zijn studie aan de Tuinbouwschool in Frederiksoord met het trainen bij Leonidas. Hij heeft vele topploegen onder zijn hoede gehad. Aukes loodste in 2012 LDODK naar het hoogste niveau. Hij werkte daarna bij Koog Zaandijk, DVO uit Bennekom en DOS’46 uit Nijeveen. Sinds de zomer van 2019 is dat dus AKC Blauw Wit, net als SCO de oud-ploeg van de Stellingwerfse international Marloes Frieswijk. Hij vormt een trainersduo met Mark van der Laan.

Noordwolde is voor Blauw-Wit ook geen onbekend terrein. In 1994 werd meegedaan aan het toernooi, dat in 1999 ook wordt gewonnen. Ook jeugdteams waren vanaf 2007 in Noordwolde aanwezig. In 2008 wonnen de A-junioren van Blauw-Wit het Leonidastoernooi. Leonidas heeft overigens nu moeite om in vakantietijd voldoende aanmeldingen te krijgen voor het toernooi, dat op 29 augustus alsnog doorgaat. Vandaar de dringende oproep aan verenigingen zich nu wel snel te melden.

En nu volgt dus elf jaar dus opnieuw een bezoek vanuit Amsterdam aan Noordwolde. Het zou een heel trainingsweekeinde worden, maar het corona-virus heeft roet in het eten gegooid. Leonidas heeft voor deze dag een corona-draaiboek gemaakt, waarbij bijvoorbeeld spelers en publiek worden gescheiden en de kantine niet wordt gebruikt. Het wordt dus een eendaags bezoek van het eerste, tweede en derde seniorenteam. Ook het derde en tweede team spelen tegen SCO, de eerste wedstrijd is om 12.30 uur. Bij de jonge spelersgroep van Blauw-Wit is oud-international Sophie Hansen-Willemsen teruggekeerd, net als Momo Stavenuiter, die daar in 2017 Nederlands Kampioen veldkorfbal werd.

In 2012 was daar ene Riko Kruit nog de trainer. Die stapte het afgelopen zaalseizoen op bij SCO en werd tijdelijk opgevolgd door Aegele Frieswijk. Bij SCO heeft Hillebrand Diever het hoofdtrainerschap nu over genomen van Frieswijk. Samen met Arjan Kreeft moet hij SCO terug laten keren in de hoofdklasse. En dat is een uitdaging gelet op het vertrek van Kim van Dalen en Melvin Frieswijk naar Dos’46, Annick Koning naar LDODK, Sjoerd Tel naar Udiros en het stoppen van schutter Menno de Vries. Er moet kortom in Oldeholtpade gebouwd worden aan een nieuw team, dat zich dus in Noordwolde aan het eind van de noordelijke schoolvakantie voor het eerst presenteert tegen een uitdagende tegenstander.