Liever Spokeplas dan Costa del Sol

Noordwolde - Na affiches die attendeerden op het gevaar van het coronavirus hangen er nu bij de Spokeplas in Noordwolde waarschuwingen voor de eikenprocessierups. Op verschillende plaatsen is die plaagrups bij de recreatieplas te vinden.

Roodwitte linten om eiken getuigen daarvan. Op de entreeborden van de Spokeplas heeft Staatsbosbeheer bovendien een plakkaat geplakt met extra informatie. ‘In dit natuurgebied kunt u eikenprocessierupsen tegenkomen op stammen en takken van (eiken)bomen.’ De laatste zin op het plakkaat komt bij de oevers van de recreatieplas vreemd over: ‘Zorg voor een bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.’

Marco Versluis uit Mijdrecht slaat het advies in de wind. Met blote armen en in een korte broek laat hij ’s morgensvroeg zijn 14 weken oude hondje Ruby in het Spokedam-gebied uit. De tekst op het bord neemt hij voor kennisgeving aan.

Spanje

‘Ik had nu in Spanje moeten zijn. Door de corona zijn we niet gegaan. Dat durfden we echt niet aan’, vertelt de (room)kaasmaker, die in Woerden werkt in een kleinschalige kaasfabriek. In plaats van Spanje werd het voor zijn gezin (echtgenote Nancy en de drie kinderen) een week met de caravan naar Noordwolde. Geen onbekend terrein voor Versluis. Zijn broer Paul woont namelijk aan de Elsweg in Noordwolde.

Coronaproof

‘We staan elk jaar enkele dagen bij hem op het terrein. Deze keer dus wat langer. Het is coronaproof. Hij heeft plaats genoeg. Onze caravan staat er en we hebben ons paard meegenomen. Mijn vrouw rijdt hier lekker in de natuur.’ Marco Versluis is erg te spreken over de omgeving, van het Drents-Friese grensgebied. ‘Toen we hier naar toe reden, zagen we nog twee reeën oversteken.’

De reeds betaalde vakantie in Spanje houdt het gezin tegoed. Voorlopig krijgt de Costa del Spokeplas de voorkeur boven de Costa del Sol.