Waar is het gas bij Noordwolde?

Noordwolde - Het bedrijf Vermilion Energy meldt dat het affakkelen van gas op de boorlocatie aan de Schapendrift in Noordwolde alsnog niet nodig is. Het bedrijf komt terug op een brief die eerder bij omwonenden is verspreid.

Het op een veilige en gecontroleerde manier in brand steken van gas had volgens de brief te maken met schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden op de boorlocatie in de periode van 20 tot 24 juli. ‘Om veilig toegang tot de put te krijgen, moeten we eerst het gas dat in de buis zit eruit laten lopen. Dit verbranden we ter plekke.’

Nu blijkt dat er helemaal geen gas in de buis zit. Er valt niets te fakkelen. Een woordvoerder van Vermilion weet nog niet wat dit ook economisch betekent voor het winnen van gas uit de put. Feit is volgens hem wel dat er geen gas zat in de eerste bodemlaag waarin dat wel werd verwacht. De werkzaamheden kunnen al met al zonder de noodzaak tot affakkelen plaatsvinden. De verwachting is dat dit ook later niet meer gebeurt, voordat de gasput weer in gebruik wordt genomen. Dan moet duidelijk worden wat er in diepere aardlagen te vinden is.