Zonnecarport op voormalige vuilstort in Wolvega

Wolvega – Het Heerenveense bedrijf GroenLeven heeft in twee weken tijd nabij de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Wetterskip Fryslân op de locaties in Wolvega en Leeuwarden zonnecarports gerealiseerd.

Er is gebruik gemaakt van materialen die tegen een stootje kunnen en onderhoudsarm zijn. De precies uitgemeten hoek waarin de 2100 panelen in Wolvega zijn gelegd, zorgt volgens GroenLeven voor een maximale opbrengst van schone energie. De ‘zonnebron’ is gebouwd boven een voormalige vuilstort. Vanwege de lastige ondergrond, moesten betonplaten aangebracht worden, waar palen op gemonteerd werden. Zo vormden de panelen uiteindelijk een soort dak over de voormalige vuilstort.

Vijf locaties

Eerder werden al panelen op acht rioolwaterzuiveringslocaties van Wetterskip Fryslân opgeleverd door GroenLeven. Nog eens vijf locaties worden door GroenLeven voorzien van zonnebronnen. In totaal gaat het daarbij om 35.000 zonnepanelen.

Meer water afvoeren

De verandering van het klimaat is van grote invloed op de taken van Wetterskip Fryslân. De voorspelling is dat de zeespiegel gaat stijgen en dat er door extremere neerslag meer water moet worden afgevoerd en in tijden van grote droogte juist meer (zoet) water moet worden aangevoerd. Een investering in een duurzame wereld wordt dan ook gezien als een investering in de toekomst van het waterschap.

Dubbelfunctie

Deze zonne-energieprojecten hebben een dubbelfunctie: door de zonnepanelen te realiseren op de terreinen van de rioolwaterzuiveringsinstallaties maken GroenLeven en Wetterskip Fryslân gebruik van de ruimte. De groene stroom die daarmee wordt opgewekt, draagt voor 17% bij aan de klimaatdoelstellingen van het waterschap. In 2020 wil zij 40% van haar totale energiebehoefte duurzaam opwekken, waardoor zij haar CO2-uitstoot vermindert met 13%. Met de komst van de zonnecarports zet Wetterskip Fryslân nog een extra stap.