Kunstgras; een duurzaam alternatief

Aangeboden door: kunstgrasdirect.nl

Als je geen zin hebt om regelmatig het gras te maaien en je niet gezegend bent met een stel groene vingers, dan wordt er vaak voor gekozen om de tuin te betegelen. Een betegelde tuin heeft echter wel een paar nadelen, zeker als je nadenkt over het veranderende klimaat.

Ben je op zoek naar een fijne tussenweg, dan is kunstgras een optie. Kinderen kunnen op kunstgras heerlijk spelen en daarnaast heeft het weinig onderhoud nodig. Maar dat zijn niet alle voordelen van een kunstgrasmat. Je verwacht het misschien niet, maar kunstgras is een duurzaam alternatief als je het vergelijkt met natuurgras, helemaal tijdens een klimaat dat verandert. In dit blog laten we je zien wat de voordelen zijn van kunstgras en waarom het zo duurzaam is. 

Het klimaat verandert

Door de klimaatverandering zullen er steeds meer extreme weersomstandigheden voorkomen. Daarnaast worden deze extreme weersomstandigheden steeds extremer. We bespreken een aantal van deze weersomstandigheden en laten je zien waarom kunstgras in deze gevallen een duurzame oplossing is. 

Zware regenval 

Eén van de voorbeelden van extreme weersomstandigheden is zware regenval. Er komt dan in een kort tijdsbestek enorm veel water op de grond terecht. Het komt de laatste jaren voor dat er binnen 24 uur net zoveel regen naar beneden komt dan er normaal gesproken in een maand valt. Omdat al dit water verwerkt moet worden, zorgt dit voor een enorme belasting voor ons rioleringssysteem. Het rioleringssysteem kan dit in veel gevallen niet aan, met als gevolg wateroverlast op straat (en soms in huizen). 

De oorzaak van dit wateroverlast is grotendeels de betegelde tuinen. De bodem kan op deze manier geen water opnemen en het rioleringssysteem moet dan alles opvangen. Zou je echter kunstgras in je tuin aanleggen, dan wordt het water rechtstreeks de bodem ingetrokken en wordt het rioleringssysteem ontlast. Met natuurlijk gras zou dit ook kunnen, maar door grote hoeveelheden water zou het gras binnen korte tijd dood kunnen gaan. Ook kan natuurgras niet tegen droogte. 

Extreme droogtes

Extreme droogtes is ook één van de weersomstandigheden waar we vaak mee te maken hebben. Dit wordt veroorzaakt door hoge temperaturen en weinig regen. Een negatief gevolg hiervan is dat we te maken krijgen met watertekorten. Dit heeft voor zowel de landbouw als voor de natuur enorme negatieve gevolgen. In droge periodes zal natuurlijk gras besproeid moeten worden. Hierdoor blijft het groen en levend. Maar in tijden van extreme droogte wil je water liever besparen voor levensmiddelen die essentieel zijn, zoals drinkwater en voedselproductie.

Met een kunstgrasmat heb je deze problemen niet. Kunstgras blijft altijd groen, daar heb je geen water voor nodig. Daarnaast hoef je ook niet na te denken over bemesting. Nog een voordeel van kunstgras is dat je er niet veel tijd aan hoeft te besteden. 

Kunstgras; een duurzaam alternatief 

Als je kijkt naar het veranderende klimaat is kunstgras dus een duurzaam alternatief voor tegels of natuurlijk gras. Je hoeft het daarnaast ook niet op een regelmatige basis te vervangen, aangezien kunstgras tot wel 25 jaar mee kan gaan. Het heeft hierdoor een minimale belasting op het milieu.