Naaimachines onderweg van Noordwolde naar Congo

Noordwolde Kringloop de Veurdele helpt niet alleen projecten voor onder andere jeugd in de omgeving van Noordwolde, maar ook in het Afrikaanse Congo. Het betreft het educatieve project Mikondo in Congo-Kinshasa. Dat is een Nederlands project waar kinderen, met weinig kansen naast de gewone schoolopleiding, een beroepsopleiding kunnen en mogen volgen.

Het betreft het educatieve project Mikondo in Congo-Kinshasa. Dat is een Nederlands project waar kinderen, met weinig kansen naast de gewone schoolopleiding, een beroepsopleiding kunnen en mogen volgen.

Zelfredzaam

„Om bij de educatie te helpen geeft de kringloopwinkel naaimachines om zo jonge meisjes de kans te geven om zelfredzaam te worden”, meldt Johan Stuivenvolt, die zijn vader George Stuivenvolt met he runnen van de winkel te hulp is geschoten. „Ze kunnen dan bij schoolverlating aan de slag als naaister of modeontwerpster. Een eigen atelier te beginnen is van vele jonge scholieren een te verwezenlijken droom als doorzettingsvermogen getoond wordt. Jongens krijgen de mogelijkheid om zich te bekwamen in timmerwerkzaamheden. Zo hebben ze bijvoorbeeld de schoolbanken van de school in elkaar gezet.” Maar ook daar heerst nu veel angst over de gevolgen van het coronavirus. Voorlopig is thuisblijven voor scholieren nog steeds het motto.

Voor de bevolking van de wijk Mikondo is water en zeep een schaars goed en goede informatie ook. Er heerst bijvoorbeeld verwarring over de beschermende maatregelen. Er heerst angst, voor de ziekte. Er is ook argwaan over de bedoelingen van westerse organisaties, die zeggen te komen helpen, maar juist er op uit zouden zijn daar de macht te krijgen. Daar is natuurlijk bij de hulp uit Noordwolde geen sprake van.

Tweede kans

Kringloop De Veurdele moedigt educatie van enthousiaste jonge mensen aan door het schenken van naaimachines en timmergereedschappen. Het gaat om spullen die bij de winkel worden afgegeven voor een tweede kans.

Die worden ingezameld en meegeven als de leiding van het project een bezoek brengt aan ons land. Dat gebeurde ook afgelopen zaterdag. Toen werden door Mieke Rang uit Willemsoord samen met twee Franse Congolezen bij de kringloopwinkel naaimachines in ontvangst genomen. Die zijn inmiddels onderweg naar Congo.

Johan Stuivenvolt: „Mocht u in huis nog een oude naaimachine hebben staan die nog goed genoeg is voor een tweede leven, wij houden ons aanbevolen. Dit geldt ook voor oude timmergereedschappen en attributen voor het bewerken van de(moes) tuin. Wij nemen het graag van u in ontvangst.”