Laatste vergadering van uitvaartvereniging De Laatste Eer in Noordwolde

NOORDWOLDE - De leden van uitvaartvereniging De Laatste Eer in Noordwolde zullen dinsdag in het Buurthuus officieel de vereniging opheffen. Het is het einde van een paar turbulente jaren.

De 1265 leden kunnen zich aanmelden bij de vereniging/verzekeraar De Laatste Eer in Steenwijk. Mits ze de ledenvergoeding voor 2020 alsnog voldoen, houden nabestaanden dan in ieder geval recht op een uitkering van 700 euro bij een overlijden vanaf 1 oktober. Bij een overlijden voor die datum wordt dus nog niet betaald.

Tijdens de bijzondere ledenvergadering op 23 juni hadden de leden al in drie sessies met de verkoop van de aula en het opheffen van de vereniging ingestemd. Maar er waren op basis van de statuten onvoldoende leden aanwezig om dat opheffingsbesluit te kunnen nemen. Bij de tweede vergadering, nu dinsdag vanaf 20.00 uur, is dat aantal minimum aanwezigen niet meer belangrijk.

Brief aan leden

Het bestuur van de vereniging in Noordwolde meldt in een brief aan de leden ervan overtuigd te zijn dat de leden bij de zustervereniging in Steenwijk een goed onderkomen hebben en dat de ledenkorting daar geen gevaar loopt. De zustervereniging heeft 3 miljoen euro in kas en telt 12.000 leden. Voor dekking van de 1254 nieuwe leden moet de vereniging een extra voorziening treffen van drie ton.

En dus spreekt de vereniging in een welkom brief de wens uit dat alle leden inderdaad de overstap maken. ‘Het zal u duidelijk zijn dat het om een groot bedrag gaat waar nog niets tegenover staat. Als alle leden de overstap maken achten we het risico verantwoord. Als De Laatste Eer Steenwijk hebben we onze hulp aangeboden. Een zustervereniging met zelfde naam en historie laat je niet in de kou staan, vinden wij.’ En dat wordt in Noordwolde zeer gewaardeerd. ‘Als bestuur zijn we erg blij dat zij onze leden en vereniging helpen om uit een lastige situatie te komen.’

Rand faillissement

Zoals eerder gemeld staat de vereniging in Noordwolde op de rand van een faillissement. De hoge lasten van de nieuwe aula in combinatie met een lager aantal sterfgevallen hebben de vereniging in enorme financiële problemen gebracht. De aula is veel te duur door het geringe gebruik en de hoge financieringslasten. Op basis van het aantal leden zou de vereniging een reserve moeten hebben van 280.000 euro. Maar het geld is op.

Daarbij komt nog dat er aangifte gedaan is tegen de penningmeester vanwege fraude. Dat politieonderzoek loopt nog. Verder praat het bestuur met een gegadigde voor overname van de aula. Het bestuur hoopt na de verkoop alsnog in totaal 22.500 euro te kunnen betalen aan familieleden van overleden leden, die de ledenkorting door geldgebrek nu zijn misgelopen.

Bij automatische incasso blijft het lidmaatschap in Steenwijk 27,50 euro per jaar. De vereniging in Steenwijk biedt de nieuwe leden verder een korting van 200 euro als zijn een uitvaart van een overgestapt lid mogen verzorgen. Het staat de nabestaanden van een lid vrij om een andere uitvaartverzorger te kiezen. Dat heeft dan ook geen gevolgen van het uit te keren bedrag van 700 euro. Aansluitend op de opheffingsledenvergadering zijn medewerkers van de vereniging uit Steenwijk in Noordwolde aanwezig om vragen te beantwoorden.