Gemeente zet nieuwe methode in tegen eikenprocessierups

Wolvega - De gemeenten Weststellingwerf en Westerveld houden zich al jaren bezig met biodiversiteit. Parasiteren lijkt de nieuwste effectieve methode.

Om de eikenprocessierups te bestrijden, worden de nesten uit bomen gehaald en verzameld in containers. Normaal gesproken worden de nesten daarna door gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven verbrand. Onderzoeker Silvia Hellingman heeft samen met hoveniersbedrijf Roel Timmerman B.V. een systeem ontwikkeld waarmee de nesten niet verbrand hoeven te worden, maar kunnen worden ingezet voor een natuurlijke bestrijding. Containers met ‘geparasiteerde’ eikenprocessierupsen worden namelijk in speciale kasten geplaatst. Geparasiteerde rupsen zijn rupsen waar de natuurlijke vijanden zoals sluipvliegen en sluipwespen eitjes op hebben gelegd. Deze rupsen gaan daardoor dood. Uit de dode rupsen komen natuurlijke vijanden, die weer andere rupsen kunnen parasiteren.

Nieuwe methode

De containers en de kasten zijn beveiligd zodat de brandharen van de eikenprocessierups niet voor overlast zorgen. Wel kunnen de natuurlijke vijanden zich verder ontwikkelen in deze kast en rond het voorjaar uitvliegen. Een medewerker van de gemeente houdt dit proces goed in de gaten. In de afgelopen jaren zijn boomverzorgers van Roel Timmerman BV door Silvia Hellingman getraind in het herkennen van geparasiteerde nesten, zodat ze weten hoe ze hiermee om moeten gaan.

‘Samen met gemeente Westerveld willen we natuurlijke vijanden stimuleren. We hopen dat er met de nieuwe methode een biologisch evenwicht ontstaat tussen de eikenprocessierups en hun natuurlijke vijanden. Dit past uitstekend bij de duurzame uitstraling van gemeente Weststellingwerf’, vertelt wethouder Mariska Rikkers van gemeente Weststellingwerf.