Rick Ebbinge behaalt duizendste overwinning

WOLVEGA Vrijdagavond heerste opluchting op Victoria Park. Op de Wolvegaster drafbaan werd na bijna vier maanden voor het eerst sinds de coronabeperkingen weer gekoerst. Voor Rick Ebbinge was er een extra feestelijk tintje aan de herstart. Hij scoorde met Flevo Renka zijn duizendste overwinning.

„Dit is heel bijzonder. Rick is nog jong en dan al duizend zeges. Deze getallen kwamen vooral vroeger voor. Toen was er bijna zeven dagen per week koers. Dat is nu niet meer zo,” zei zijn werkgever Jeroen Engwerda. Zelf hield 36-jarige inwoner van Kraggenburg het kort. „Ik ben hier heel blij mee. Helemaal omdat het op mijn thuisbaan in Wolvega is. Dat er geen publiek bij is, mis ik wel.”

Ebbinge won tijdens de acht races tellende meeting ook met Neo Turbo en Inspector Bros.

Engwerda is blij dat er weer op Victoria Park gekoerst wordt. Het management van de baan wilde half mei alweer races organiseren, maar de Veiligheidsregio Fryslân onder leiding van de Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma verbood dat. Pas nadat premier Rutte recentelijk de coronamaatregelen versoepelde, gaf Buma groen licht.

„Het was een dramatische tijd. Ik heb zeven, acht medewerkers in dienst en ik moest hen gewoon doorbetalen. Extra inkomsten uit gewonnen prijzengeld had ik niet,” zei Engwerda, die vorig jaar nog twee bussen kocht. „We koersen in heel Europa en dan heb je goed vervoer nodig. Het kostte me 70.000 per bus. Daarnaast hadden we door ziekte onder de paarden ook nog eens een slechte winter.’ De trainer hoopt dat een tweede coronagolf uitblijft. ‘Dan heb ik een groot probleem. Mijn stal heeft op het punt van omvallen gestaan. Er moet echt gekoerst worden. Hopelijk maakt de rest van jaar nog wat goed. Winst zit er dit jaar niet in.”

Engwerda runt in het Zweedse Malmö een satellietstal. In oktober gaan de paarden terug naar Biddinghuizen. „Het wordt in Zweden dan slechter weer en kouder.”

Victoria Park wilde nog geen toeschouwers toelaten tijdens de eerste officiële sportwedstrijd in het Noorden sinds de coronarestricties van kracht werden. Wel werd er de afgelopen weken, ook zonder publiek, drie keer getest. „Deze herstart is essentieel. Het biedt weer perspectief voor de drafsport in ons land,” gaf Ekko Kisjes van de Raad van Advies van Victoria Park aan.

Dat er zonder publiek werd gedraafd, had volgens Kisjes een speciale reden. „Zo willen we laten zien dat we ook bij een tweede coronapiek draverijen kunnen organiseren.” Kisjes kan gerust zijn over de gang van zaken. De meeting verliep perfect en het coronaprotocol werd door iedereen strikt nageleefd.

Vrijdag gaat de poort weer open voor het publiek en is de horeca in bedrijf. Kisjes verwacht zo’n 250 toeschouwers. „Maar we hebben met inachtneming van de coronaregels wel plaats voor 400 tot 500 mensen.”

Trainer Arnold Mollema kon eveneens tevreden terugkijken op de eerste koersdag in Wolvega sinds maanden. Zijn Keytothehill won met Jaap van Rijn een met 5000 euro voor de winnaar gedoteerde rit voor driejarige paarden. De dubbelslag van Mollema kwam op naam van Van Rijn en Knock on Wood. Tom Kooyman reed Espion voor trainer Jeroen Offeringa naar de bloemen.

De gebruikelijke toto-omzet in Frankrijk van ongeveer 1,5 miljoen euro werd door het late aanvangsuur (20.45 uur) van de vier live op de Franse paardensportzender Equidia uitgezonden races niet gehaald. De ruim 700.000 euro, die nu door de wedkassa’s ging, was echter een bemoedigend resultaat.