Overpeinzing.
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Vijf levensvragen

De huisarts en het antwoord.

De waarheid kennen kan een kwestie zijn van leven en dood. Denk bijvoorbeeld eens aan de vraag hoe infectieziekten zich verspreiden. Uiteindelijk ontdekten wetenschappers dat ziekten vaak veroorzaakt worden micro-organismen, ziektekiemen zoals bacteriën en virussen. Die kennis heeft mensen geholpen veel ziekten te voorkomen en te genezen, waardoor we tegenwoordig langer en gezonder leven.

Om betrouwbare antwoorden op belangrijke vragen te vinden, is er vaak meer nodig dan even een vraag intypen in een zoekmachine. Er zijn nepnieuws, halve waarheden en zelfs leugens die als betrouwbare informatie gepresenteerd worden. Het gaat u en mij natuurlijk om eerlijke en juiste informatie (Psalmen 119:151)!

Stel je dochter heeft een voedselallergie. Dan doe je graag moeite om de juiste feiten te vinden zodat je zeker weet dat het voedsel dat je koopt veilig voor haar is.

Jessica, een moeder van een kind met een pinda-allergie, gebruikte een soortgelijke aanpak om antwoorden te vinden op haar levensvragen. Ze zegt: 'Zorgvuldig de Bijbel lezen en nazoekwerk doen heeft me geholpen om betrouwbare antwoorden te vinden.' Net als Jessica zijn miljoenen mensen te weten gekomen wat de Bijbel zegt over de volgende vragen: Waarom zijn we hier? Wat gebeurt er na de dood? Waarom is er zo veel lijden? Wat zal God doen om een eind te maken aan al het lijden? Hoe kun je als gezin gelukkig zijn?

Naar aanleiding van de coronapandemie hebben verschillende personen in diverse bewoordingen soortgelijke vragen gesteld. Is er groeiende belangstelling voor antwoorden op levensvragen?

Stel dat iemand z'n huisarts vertelt dat hij pijn heeft op de borst, tintelingen in de arm en zware hoofdpijn. Maar voordat de arts kan reageren, loopt hij weer weg zonder te wachten op het onderzoek en de diagnose. Dit klinkt niet logisch.

Zoals de arts je graag wil helpen om beter te worden, zo wil de Schepper ons graag helpen met waarheid (1Timotheüs 2:4). Ik hoop dat mensen van elke kleur, uit alle mogelijke stammen en talen op zoek gaan naar de antwoorden op alle levensvragen. Ze zijn voor iedereen te vinden tussen Genesis 1:1 en Openbaring 22:21.

Hans Helman, Jehovah Getuigen