Huurders krijgen zonnepanelen cadeau van Woningstichting

Wolvega - Woningstichting Weststellingwerf is in Wolvega gestart met het plaatsen van gratis zonnepanelen op haar huurwoningen.

Na Wolvega zijn haar huurders uit de andere dorpen aan de beurt voor gratis zonnepanelen. Eind 2021 hoopt de Woningstichting het merendeel van haar woningen van zonnepanelen te hebben voorzien.

Goedkoper wonen

Iedere gezinswoning krijgt in principe 8 zonnepanelen op het dak. Dit scheelt huurders gemiddeld zo’n 450 euro per jaar aan stroomkosten. De huurders krijgen de zonnepanelen cadeau van de woningstichting. Zij betalen hier niets extra voor.

De Woningstichting heeft het bedrijf GD Solar uit Blokzijl opdracht gegeven om de zonnepanelen te plaatsen. Via de website stroomvanjedak.nl kunnen bewoners zien wanneer welke woning aan de beurt is voor zonnepanelen. Daarnaast informeert de Woningstichting haar huurders hier persoonlijk over.

Ook huurders van appartementen profiteren

De Woningstichting plaatst ook zonnepanelen op de daken van haar appartementsgebouwen. De mate waarin, wordt nog uitgezocht. Maar in ieder geval zoveel dat het scheelt in de energiekosten van gemeenschappelijke voorzieningen zoals een lift. Huurders van appartementen hebben op die manier ook voordeel van de zonnepanelen.

Sommige woningen krijgen geen zonnepanelen

Er zijn woningen waar geen zonnepanelen op het dak geplaatst kunnen worden. Bijvoorbeeld als er niet genoeg ruimte is op het dak, als de woning een monument is of als de woning op korte termijn ingepland staat voor herstructurering. Sake Lageveen, directeur-bestuurder van de Woningstichting: “Sommige woningen krijgen geen zonnepanelen. We vinden het belangrijk dat de huurders van deze woningen toch ook kunnen besparen op hun woonlasten. Vandaar dat we nadenken over een vorm van compensatie. Hoe die compensatie er uit ziet, horen zij zo snel mogelijk van ons.”

Over de Woningstichting

Woningstichting Weststellingwerf verhuurt en onderhoudt bijna 2700 woningen, verdeeld over 15 dorpen, allemaal in de gemeente Weststellingwerf. Het grootste deel van haar woningbezit staat in Wolvega (rond de 1950 woningen) en in Noordwolde (ruim 550 woningen).