Organisaties kunnen al betaalde leges terugkrijgen

Wolvega - Organisaties die in de periode van half maart tot 1 september evenementen wilden organiseren, krijgen de al betaalde leges terug. Dat voorstel doet B & W.

Door de coronamaatregelen kunnen evenementen in deze periode niet doorgaan. Vanaf half maart tot 1 september mochten tot vorige week geen evenementen plaatsvinden. Voor deze periode was al een aantal vergunningen verleend, waarvoor leges in rekening zijn gebracht op basis van de legesverordening. Er zijn bij de gemeente tien verzoeken ontvangen van organisatoren waarvan het evenement (verplicht) geen doorgang vindt/heeft gevonden. Het voorstel van B & W is om deze reeds in rekening gebrachte leges terug te betalen of kwijt te schelden. Het gaat om een totaalbedrag van ongeveer 2600 euro.

Geen inkomsten

Organisatoren van evenementen zijn vaak vrijwilligers en niet winstgevende ondernemingen. Door de coronamaatregelen zijn alle evenementen afgelast. De organisatoren hebben hierdoor geen inkomsten. Voor de verleende vergunning, waar geen gebruik van wordt gemaakt, zijn leges in rekening gebracht.

Geen toezegging

Er is contact geweest met alle organisatoren over het annuleren van het evenement, waarbij is aangegeven dat (indien gewenst) een verzoek om teruggave van de leges gedaan kon worden. Daarbij is geen toezegging gedaan, maar wel de mededeling dat bekeken zou worden of het mogelijk is om de leges kwijt te schelden dan wel terug te betalen.