In het atelier: ‘Gek op portretten schilderen’

Noordwolde - Jan de Boer zijn atelier is in het voormalig schoolgebouw, nu een multifunctioneel centrum, in Vledderveen. Sinds 3 jaar heeft hij hier zijn onderkomen in een grote ruimte die veel licht op het noorden biedt.

De wanden van zijn atelier zijn behangen met intrigerende portetten van bekende Nederlanders, maar ook met fictieve koppen. Hij woont met zijn partner Lammy de Boer ruim dertig jaar in Noordwolde. Tot 2001 was hij werkzaam in de detailhandel en hij heeft meerdere supermarkten onder zijn beheer gehad. De laatste was de C1000 in Noordwolde, Het supermarktwezen beschouwt hij als zijn levenswerk. Toch besloot De Boer er in 2001 een punt achter te zetten.

Voetsporen van vader

Jan de Boer (1953) is geboren in Sleen. Zijn vader was de plaatselijke bakker en kruidenier. Jan de Boer volgde een detailhandelopleiding en trad deels in de voetsporen van zijn vader. Sport en creatieve vakken hadden als kind al zijn belangstelling. ‘Altijd al getekend en gekrabbeld’. Het schilderen heeft hij niet van een vreemde, zijn vader schilderde ook. De Boer koos voor een opleiding die financieel vastigheid bood. Het was in het gezin niet de cultuur om naar een kunstacademie te gaan en dit gold ook voor hemzelf.

Maar in 2001 kwam de verandering. De supermarkt zei hij gedag om zich vervolgens aan de kunst te wijden.

Succes en plezier

In 2009 werd De Boer toegelaten bij ’De Klassieke Academie voor Beeldende Kunst’ in Groningen. ‘Ik wil er beter in worden.’ De vijfjarige opleiding volgde hij met succes en plezier. Met drie medestudenten richtte hij in 2014 het collectief Noorder Art op. Samen exposeren ze geregeld in binnen- en buitenland, zoals in het provinciehuis van Groningen en in de Martinikerk, waar permanent een drieluik van 3 bij 5 meter hangt. Het drieluik laat een stukje historie van Groningen zien. De expositie van de groep in de Koppelkerk in Breda 2019 betreft een vierluik over Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog. Voor het volgend jaar staat een tentoonstelling op stapel in Münster.

Figuratief

Het werk van Jan de Boer is figuratief. Hij schildert landschappen maar het liefst maakt hij portretten. ‘Ik ben gek op portretten schilderen’. De Boers inspiratie is om het karakteristieke, het eigene, het wezen van de geportretteerde zo exact mogelijk op het doek vast te leggen. Jan de Boer schildert met olieverf ‘nat in nat’ omdat het fijner mengt. Hij schildert grote doeken, maar ook voor het kleine werk draait hij zijn hand niet om. Wekelijks is hij meerdere dagen in zijn atelier te vinden. Naast het schilderen geeft hij ook wekelijks les aan twee groepen cursisten en dat alweer zo’n jaartje of zes. Daarnaast maakt hij deel uit van een schildersgroep die regelmatig bijeenkomt en waar men dan of met een model werkt of met de groep de vrije natuur in trekt met veldezel.

Tentoonstellingen

Ook voor dit jaar stonden er een aantal tentoonstellingen geagendeerd, bij De Kijkzaal in Wolvega en ‘Kunst in de Kop’ (jaarlijkse expositie van regionale kunstenaars in de Grote Kerk in Steenwijk). Beide zijn uitgesteld door het coronavirus. Jan de Boer bekleedt daarnaast verschillende bestuursfuncties. Bijvoorbeeld in de stichting Hannie Mein Kunstprijs. Ook dit jaar vindt er weer een prijsuitreiking plaats. En voor nu en later blijft het portretteren de hoofdzaak. En daarnaast met de groep het veld in en uiteraard het lesgeven.

www.kunstschilder-jandeboer.nl