Kijkje nemen in onderduikershol bij camping De Geele Bosch

Oldeholtwolde/Mildam – De officiële opening van het onderduikershol bij de Boerencamping De Geele Bosch aan de Ottersweg in Oldeholtwolde was dinsdagmiddag.

De openingshandeling werd verricht door wethouder Roelof Theun Hoen. Samen met de eigenaren van de camping, Bill en Ella Ros, onthulde Hoen het infobord over het onderduikershol. Initiatiefnemer Kast Berkenbosch inhield in bijzijn van een aantal bezoekers een verhaal over de WOII in de regio en speciaal het verhaal over het neergestorte vliegtuig in Oosterstreek, waar de acht bemanningsleden om het leven kwamen.

Verdenius

Roelf Theun Hoen hield een verhaal over de verzetsman dr. Verdenius, die ook onderduikers onderdak verschafte. Hoen woont nu in het pand waar Verdenius huisarts was. Daarom heeft de wethouder extra interesse gekregen in dit verhaal.

Bommenwerper maakt noodlanding

Toen er in de Tweede Wereldoorlog op 7 mei 1944 een Amerikaanse bommenwerper motorpech kreeg, moest deze een noodlanding maken bij Nijelamer. Ter hoogte van de Geele Bosch in Oldeholtwolde sprongen er vier parachutisten uit.

Jacob Heida

Zij landden in het land voor de boerderij van de familie Hoekstra aan de Stelweg. Ze werden al snel door de 17-jarige Jacob Heida uit Mildam, die dankzij een ULO-opleiding Engels verstond, naar de familie Hartkamp (de buren van Hoekstra) gebracht, die ze te eten gaf. Daarna werden ze door Jan Visser en vader Sake Hoekstra ondergebracht in een hol in de Geele Bosch, die Visser daar wist te zitten.

Reconstructie

Dat was nodig, omdat de Duitsers al snel op zoek waren naar de parachutisten. Inmiddels is het onderduikershol door de familie Ros van boerencamping De Geele Bosch en Karst Berkenbosch gereconstrueerd.