‘Toeristenbelasting is helemaal niet zo hoog’

Wolvega – Het onderzoek dat Bungalowparken.nl deed naar de tarieven van toeristenbelasting in Nederland geeft een totaal vertekend beeld van de werkelijke situatie in Weststellingwerf. Dat maakte wethouder Roelof Theun Hoen maandag duidelijk in antwoord op vragen van Weststellingwerfs Belang.

In Weststellingwerf zouden toeristen volgens de onderzoekers de hoofdprijs betalen. In de drie noordelijke provincies is Weststellingwerf zelfs het duurste. ‘Daar betalen toeristen 4,46 euro per nacht extra voor hun hotel- of campingovernachting.’ Maar volgens Hoen wordt in Weststellingwerf helemaal geen vast bedrag per nacht berekend. Het gaat om vier procent van de omzet.

Niet per persoon

Dus is bijvoorbeeld het bedrag dat op een camping wordt betaald relatief lager dan voor een hotelkamer. Dan wordt ook nog eens per hotelkamer betaald en niet per persoon. Dus zou je dat bedrag dus ook nog weer moeten delen door het aantal aanwezige personen in de kamer, om een werkelijk vergelijkbaar beeld te krijgen.

Veel reacties van ondernemers

De wethouder meldde dat de onderzoekers in Weststellingwerf alleen de cijfers van hotel Van der Valk hebben meegenomen in het onderzoek en niet van campings en Bed & Breakfast-overnachtingen. ‘En zo ontstaat het beeld dat het hier duur zou zijn. Ik krijg veel reacties van ondernemers hierover. Het is heel jammer dat we negatief in het nieuws zijn gekomen.’