Concordia Elsloo stopt na zestig jaar met ophalen oud papier

Elsloo - Muziekvereniging Concordia in Elsloo stopt na goed zestig jaar met het maandelijks ophalen van oud papier. Het bestuur kwam na samenspraak met de leden tot dit besluit.

De dorpsfanfare kreeg door deze traditie een financiële injectie, al werd dat de laatste jaren door de dalende oud papierprijs steeds minder. Concordia was, toen Omrin in 2013 op initiatief van de gemeente het oud papier in containers overdag ging inzamelen, al gestopt met het ophalen in Elsloo en Tronde. Hoewel de fanfare nog wel vijf jaar een gemiddelde papierprijs ontving, liet Concordia financieel een veer.

Zorgvlied en Wateren

De vereniging zag kansen om in het naburige Zorgvlied en Wateren via het bedrijf Van der Hende een keer in de maand op zaterdagmorgen weer een zakcentje te verdienen. Het was een welkome aanvulling voor het aanschaffen van instrumenten en muiekwerken en het opzetten van jeugdgroepen. Om toch geld in het laatje te krijgen, wordt nagedacht over nieuwe activiteiten.

Marktprijs ernstig gedaald

De oud papierprijs is momenteel zo laag, dat er niets meer aan te verdienen valt. Sinds eind 2019 kost het Concordia alleen maar geld. De vereniging moest betalen voor het oud papier, omdat de marktprijs ernstig gedaald was. De kosten voor afvalverzamelaar Van der Hende werden ook te hoog. Ook liet Van der Hende weten dat het ophalen van oud papier op zaterdagochtend niet meer mogelijk was en er moest worden uitgeweken naar een doordeweekse dag.

Westerveld

Vanwege de coronamaatregelen kon het papier sinds halverwege maart niet meer worden opgehaald. Daar bovenop liet de gemeente Westerveld eind maart weten dat het van plan was voortaan overdag door inzamelaar Rova het papier in Zorgvlied en Wateren te laten ophalen, zonder hulp van vrijwilligers. Daar werd door scholen en verenigingen in Westerveld tegen geageerd. Het besluit is door de gemeenteraad eerst ‘on hold’ gezet.

Onveilig

Door verruiming van de beperkende maatregelen zou het onder voorwaarden wel weer mogelijk zijn om oud papier in te zamelen, maar de vrijwilligers mogen nog steeds niet plaatsnemen in de cabine. Ze moeten achterop de auto staan, wat als te onveilig wordt ervaren.

Het bestuur kwam tot de conclusie dat er geen andere keus was dan nu te stoppen. De gemeente Westerveld beraadt zich nu op welke wijze de oud papier afvalinzameling in Zorgvlied en omstreken plaats gaat vinden.