Burgemeester deelt zorgen over gebruik lachgas

Wolvega – Er wordt in OWO-verband bekeken of het nuttig en noodzakelijk is om in de drie samenwerkend gemeenten de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen vanwege het groeiende probleem rond het gebruik van lachgas.

Dat maakte burgemeester Andre van de Nadort van Weststellingwerf maandag bekend. ‘Het moet geen regel voor de bühne zijn, het moet wel effect hebben.’

Risico’s

Lachgas wordt ook in Wolvega steeds vaker en in grotere hoeveelheden gebruikt als drugs, met name door jongeren. Met grote risico’s voor hun eigen gezondheid, maar ook voor anderen, bijvoorbeeld in het verkeer. Zoals de ongevallen met dodelijke afloop in Eindhoven in maart en Rotterdam in mei, waarbij naar alle waarschijnlijkheid lachgas in het spel was.

Handhaven

Er zijn beperkt mogelijkheden voor gemeenten om het gebruik van lachgas te verbieden, zo stelde de burgemeester op vragen van raadslid Marlène Postma. ‘Het probleem is dat je wel iets kunt verbieden, maar dat je het ook moet kunnen handhaven. Dat is best nog wel ingewikkeld.’ De burgemeester zei dat waar mogelijk wel wordt opgetreden. ‘Lachgas wordt vooral vanuit een kofferbak verkocht. Het is meer een straathandel, dan dat het een gereguleerde handel is. Je moet dus iemand op heterdaad betrappen.’

Voorlichting

De zorgen van Postma over de gezondheidseffecten van het gebruik van lachgas deelde Van de Nadort. ‘Er ligt op het terrein van voorlichting nog een grote taak.’ Zeker 64 jongeren zijn de afgelopen twee jaar met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis behandeld vanwege het gebruik van lachgas, zo blijkt uit een steekproef onder ziekenhuizen die de Nederlandse Vereniging voor Neurologen heeft uitgevoerd. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 22 jaar. Een aantal patiënten belandt uiteindelijk in een rolstoel.

Slagroom

De regering werkt aan een verbod om lachgas in gasflessen of grote hoeveelheden patronen te verkopen aan consumenten. Die consumenten mogen dan nog alleen lachgas in ampullen kopen en bezitten met het doel hier slagroom mee op te kloppen. Hiervoor geldt dat ze alleen verkocht mogen worden aan consumenten van 18 jaar en ouder en in hoeveelheden van niet meer dan 1 verpakking van maximaal 10 ampullen. Ook moet voor het winkelpersoneel aannemelijk zijn dat het wordt gekocht met het doel er voedsel mee te bereiden.