Leven gaat door op expositie in Wonderkamers

Nijeholtwolde - De Wonderkamers in het Batavushuisje in Nijeholtwolde bieden ruimte aan kunst, die vragen stelt over de relatie met de natuur. Vorig jaar startte beeldend kunstenaar Sigrid Hamelink met dit initiatief. Met enige regelmaat nodigt ze kunstenaars uit om bijdragen te leveren.

Deze zomer zijn de Wonderkamers gevuld met organismen, een bizarre machine en broze mensfiguren staande in een zee van ruimte en licht. De expositie, heeft de titel ‘Maar het leven gaat door’. Drie kunstenaars stellen hun werk tentoon.

Vogelgeluiden

Raimond Evers (Steggerda) construeerde een machine-sculptuur van overbodige dingen, die vogelgeluiden produceert. Vooruitlopend op het mogelijk uitsterven van zangvogels ten gevolge van landschapsverandering en gedreven door de maakbaarheidsgedachte, maakte Evers deze ‘fluitmachine’ om het vogelgeluid te behouden voor het landschap. Hij ontwikkelt zijn machine-achtige installaties zonder schets vooraf. De voorhanden zijnde materialen bepalen grotendeels hoe het beeldverhaal er uit gaat zien. Net als bij een machinepark in een fabriek laat hij onder ritmisch gepiep en gekraak uniforme producten ontstaan. Zo ontwikkelde hij een machinesculptuur die een berg laat groeien (2018) en een machine die een zucht van verlichting slaakt (2019).

Menselijke figuren

Sigrid Hamelink maakt menselijke figuren in allerlei formaten. Ze vult de wanden van één Wonderkamer met mensfiguurtjes van porselein. Het licht speelt met de kleine gestalten, die zich bevinden op een dun rafelig randje van zand en klei of een stukje hout.

Beelden van textiel

Mathilde Hemmes (Tijnje) maakt de fragiele grens tussen dood en leven tastbaar in haar beelden van textiel. Het werk van Hemmes ontstaat vrijwel altijd uit haar verbijstering over de dunne grens tussen leven en dood en haar gevoel van machteloosheid daarin. Als kunstenaar wil zij ook op de grens balanceren, tussen aantrekken en afstoten, tussen koesteren en kwellen, tussen macht en onmacht, tussen leven en dood. Hemmes studeerde in 2005 af aan academie Minerva en won dat jaar de Klaas Dijkstra academieprijs voor autonoom beeldende kunst met onder meer een babyjasje van kuikentjesbont en de video Stuiterkuikens.

Van 28 juni t/m 16 augustus van dinsdag t/m zondag tussen 14.00 tot 17.00 uur.