Van Heck helpt bij aanleg windmolenpark

Noordwolde – Pompen van het bedrijf Van Heck uit Noordwolde worden ingezet voor de aanleg van een immens windmolenpark voor de kust van Denemarken. De pompen helpen via een heel leidingennet mee om door een harde kleilaag in de bodem te komen.

Van Heck: ‘Waar de funderingen normaal gesproken de zeebodem in worden geslagen (heien), wordt hier de fundering de zeebodem in getrild. Dit heeft alles te maken met de vele bruinvissen aldaar. Het heien kan schade aanrichten aan de vissen, waardoor er voor een diervriendelijke manier is gekozen.’

Funderingspalen

Hoe dieper men komt in de zeebodem, hoeveel meer harde klei er in de bodem zit waar de stalen funderingspalen doorheen moeten. Die worden vanuit het Duitse Rostock aangevoerd en door het Rotterdamse bedrijf Van Oord worden geplaatst.

Baltische Zee

Het Vattenfall-windpark betreft ‘Kriegers Flak Offshore Wind Farm’ in de Baltische Zee. Het gaat om 72 windmolens van 18 meter hoog, het grootste windmolenpark van Denemarken. Het park moet eind 2021 600.000 Deense gezinnen van stroom voorzien.