Nestkastjes en linten wijzen Elsloo op eikenprocessierups

Elsloo - Niet in alle door de gemeente opgehangen nestkastjes in Elsloo huizen koolmezen. Dat is onlangs bij een nestkastencontrole gebleken. Van de twaalf nestkastjes die werden geïnspecteerd, was de helft met mezen bewoond.

De gemeentelijke controleurs hebben de afgelopen week al heel wat rupsenkluwens in de honderden eikenbomen in Elsloo geconstateerd. Eiken waarin de gevreesde vlinderlarven zitten, worden afgezet met waarschuwingslinten. Alom in de buurt zijn de rood-witte linten met “pas op eikenprocessierups” aangebracht. De gemeente hing vorig jaar nestkasten voor koolmezen op en zaaide op diverse plaatsen mengsels met bloemen in.

Nestkastjes en lint

Het doet nu wat vreemd aan dat in Elsloo in bomen waar nestkastjes hangen voor de koolmezen, die als natuurlijke vijand van de eikenprocessierupsen gelden, er in diezelfde eikenbomen een rood-wit waarschuwingslint is gespannen ten teken dat juist daar ook eikenprocessierupsen zitten. Maar, zo is gebleken, de eerste leg van de koolmezen is al uitgevlogen en doet zich wellicht tegoed aan de larven.

Veel maatregelen

Wegzuigen, bespuiten met biologische middelen, bloemrijke mengsels strooien, aaltjes aanbrengen en het ophangen van nestkastjes voor de koolmezen. Alles wordt ingezet om te voorkomen dat eikenprocessierupsen groeien, waardoor later in het jaar brandhaarden ontstaan.