In het atelier: ‘Door met de opera’

Spanga - In Spanga op een strobaal voor de oude koeienstal van Geert Slagter vindt het gesprek plaats met Corina van Eijk. Van Eijk is de oprichter en het gezicht van Opera Spanga.

In 1989 vond de eerste voorstelling plaats in haar achtertuin in Spanga. Ze woonde daar 25 jaar. Haar geliefde van destijds woonde in Spanga en zo kwam het dat ze daar terecht kwam en Opera Spanga het levenslicht liet zien.

Muzikaal gezin

Corina van Eijk (1961) is geboren in Maassluis. Ze komt uit een muzikaal gezin, haar moeder bezocht de toneelschool en haar opa was operazanger. Als kind was ze al enthousiast van toneel en ze wist al snel dat ze later naar de toneelschool wilde. Aldus geschiedde en ze koos de regieopleiding. De opleiding vond ze maar gedeeltelijk leuk, maar over een aantal docenten is ze vol lof en heeft nog steeds baat bij hun aanpak. Na de opleiding gaf ze regielessen aan conservatorium in Utrecht en toneellessen aan zangers.

Spectaculaire foto

Op 27-jarige leeftijd bracht ze haar eerste opera uit in Spanga. Het was gelijk een succes mede doordat NRC er aandacht aan gaf met een spectaculaire foto vanaf een autodak genomen. Tweehonderd bezoekers kwamen erop af en dat is in de loop der jaren alleen maar toegenomen. Haar voorstellingen vinden altijd plaats in een half open tent, zodat het landschap deel uitmaakt van het decor. Van Eijjk werkt met een vaste crew, in de loop der jaren is dat een hechte groep geworden. In die dertig jaar heeft er vanzelfsprekend wel enige verjonging plaatsgevonden.

Uitdaging

Zowel grote opera’s maar ook klein werk heeft ze geregisseerd. Ze vindt het een uitdaging om grote werken te transformeren naar kleine producties. ‘Groot werk klein maken’. Bestaande en nieuwe composities vallen binnen haar repertoire. Sinds vijf jaar werkt ze samen met een vaste dirigent, Tjalling Wijnstra. Ze is erg ingenomen met hem, want ze spreken elkaars taal en hebben voorkeur voor dezelfde specifieke benadering. Deze richt zich niet op vluchtig werk, maar stoelt zich op doorgronden en altijd verder uitwerken. ’Je kunt alleen maar verdiepen als je de tijd neemt. ‘Analyseren en kijken is de voorbode van nadenken’.

Anne Frank & Zef

Dit jaar stonden er in kader van de 75 Vrijheid twee opera’s op de rol: ‘The Others’ en ‘Anne en Zef’. De laatste is een vrije bewerking van het verhaal van Anne Frank & Zef. Helaas blokkeert corona deze uitvoering., daarom heeft Van Eijk besloten om dit jaar de productie op andere wijze vorm te geven. ‘The Others’ zal verfilmd worden. De opera is gebaseerd op historische gebeurtenissen waaronder oorlog en xenofobie. ‘The Others’ heeft een eenvoudige boodschap voor het publiek - jong en oud: wakker worden! De filmopnames vinden plaats in deze oude koeienstal (foto), er staan twintig draaidagen voor gepland. Toeschouwers kunnen de film in de vorm van een drive-in-bioscoop, in de tweede helft van oktober, bijwonen. De komende periode gaat ze zich meer richten op educatie en onderwijs. Gaaf vindt ze het om met jong en oud publiek te werken. Maar boven alles staat: ‘Ik ga door met de opera!’

www.operaspanga.nl