Opnieuw pleidooi in raad Weststellingwerf voor opvang vluchtelingenkinderen van Griekse eilanden

De gemeente Weststellingwerf gaat weer bij het kabinet aankloppen over de bereidheid van de gemeente om alleenstaande kinderen en jongeren uit Griekse vluchtelingenkampen op te nemen.

Het kabinet wordt opgeroepen om onmiddellijk in actie te komen, zo blijkt uit een motie, die door een meerderheid van de raad wordt gesteund. Vorig maand nam ook Ooststellingwerf een motie aan.

De raad staat achter de oproep van Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children aan de gemeenten om zich te verenigen in een Coalition of the Willing. In de coalitie hebben zo’n honderd gemeenten en drie provincies zich verenigd, met als boodschap dat 500 kwetsbare vluchtelingenkinderen vanaf de Griekse eilanden een veilige plek in Nederland moeten krijgen.

Andere landen, waaronder Frankrijk, Finland en Portugal hebben wel toegezegd om kinderen op te vangen. Ook Duitse burgemeesters hebben hun bereidheid geuit om kinderen vanaf de eilanden over te nemen. Nederland heeft bij monde van staatssecretaris Broekers-Knol aangegeven niet bereid te zijn om kinderen op te vangen.