Graftrommels terug op graven in Elsloo

Elsloo - Vrijwilligers van de begraafplaats achter de dorpskerk van Elsloo zetten negen in 2017 gerestaureerde graftrommels terug op de graven.

De graftrommels behoren tot het Nederlands cultureel erfgoed. Om ze goed voor het nageslacht te bewaren worden ze door de vrijwilligers in de wintermaanden in houten opslagkisten opgeslagen.

Een graftrommel is een met een glasplaat afgesloten metalen of zinken trommel die op een graf wordt geplaatst. Vroeger werden deze trommels gevuld met kunstbloemen, zinken bladeren en porseleinen bloemen. Soms kwam er ook nog een met zinken letters opgetuigde linttekst bij in. Tot halverwege de 20e eeuw waren graftrommels gemeengoed. In deze contreien zijn ze relatief zeldzaam. Door nabestaanden werden ze ter nagedachtenis aan een overledene op de graven gezet.

Projectplan

De kerkelijke gemeente Elsloo wilde voorkomen dat de trommels, waarvan sommigen in slecht staat al jaren achtereen op de begraafplaats stonden, helemaal zouden verdwijnen. Met het projectplan Restauratie Graftrommels Elsloo en dankzij een bijdrage uit het Fonds Ooststellingwerf zijn alle op het kerkhof en bij particulieren liggende graftrommels in 2017 met hulp van het Graftrommelrestauratie Atelier c.q. Drents Graftrommelmuseum in Veenhuizen en vrijwilliger Janny Bronkhorst uit Elsloo grondig gerestaureerd.

In mei 2018 werden de gerestaureerde graftrommels voor het eerst op de graven geplaatst op een gegalvaniseerde metalen grafsteun. Op de begraafplaats zijn ze nu weer te bezichtigen.