'Stress van het langdurig opgesloten zitten, een beetje kwijt raken'

Oosterwolde - Het echtpaar Hoogstraaten, de schrijvers van het feuilleton in de Nieuwe Ooststellingwerver en de Stellingwerf, zit door de strenge corona-maatregelen al elf weken in gedwongen isolatie in Spanje. Wanneer ze terug naar thuis in de Stellingwerven mogen vliegen, is nog steeds onzeker. Hieronder hun verslag.

We zitten in de volgende fase van de lockdown exit, met wat meer bewegingsvrijheid en onbeperkt autorijden, over het hele eiland, dachten we. Niet dus! De regels zijn hier soms onduidelijk en ingewikkeld. Je moet om te gaan rijden namelijk een doel hebben en dat moet je kunnen aantonen als je wordt aangehouden. Vrijwel alle huurauto’s op het eiland zijn geparkeerd in een voetbalstadion dat toch niet wordt gebruikt. Die ene auto met sticker van een verhuurbedrijf die nog rondrijdt, valt dus op. Aangehouden worden ligt voor de hand.

Wandelen

Wandelen in de vrije natuur is toegestaan, dat kunnen we dus altijd opgeven als doel van onze reis. Marianne heeft een kaart op haar schoot liggen om aan te kunnen wijzen waar we willen gaan wandelen. Heel ver van onze woning uiteraard, zodat we veel ruimte hebben om rond te rijden. Echter: zolang de noodtoestand hier voortduurt, tot 7 juni voorlopig, gelden voor wandelingen ‘tijdslots’ voor de verschillende leeftijdsgroepen.

Uitzondering: gemeentes met minder dan 5000 inwoners. Daar mag iedereen de hele dag rondlopen. We hadden nooit kunnen bedenken dat we nog eens naar het inwonertal van gemeentes op La Palma zouden gaan zoeken. De uitkomst was dat we ons in het noorden van het eiland niet aan die ‘tijdslots’ hoeven te houden. En dus zijn we in de auto gestapt om te ervaren hoe La Palma uit de lockdown ontwaakt.

Kudde geiten

Het werd een gedenkwaardige rit. De hoofdweg van Punta Gorda naar het noorden lag er verlaten bij. We liepen vast op een kudde geiten die zich te goed deed aan de begroeiing naast het asfalt. Een hond had zich loom midden op de weg uitgestrekt in het zonnetje en kwam niet op de gedachte om op een autoweg plaats te maken voor een auto.

Nu waren we er al gewend om te slalommen omdat ‘vallend gesteente’ dat normaliter na harde wind of regen wordt opgeruimd, nu in overvloed op de rijbaan lag. Ronduit onwerkelijk werd het toen we moesten afremmen voor wegwerkzaamheden. Een aantal mannen was gaten aan het opvullen. Op zich niet vreemd natuurlijk. Maar de mondkapjes die ze droegen waren dat wel.

Mondkapjes

Sinds 21 mei is het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte voor iedereen vanaf zes jaar in Spanje verplicht, ook buiten, tenzij een afstand van twee meter kan worden aangehouden. Er wordt strikt op gehandhaafd. En dus namen deze brave wegwerkers ergens in ‘ the middle of nowhere’, waar in de verste verte geen corona te ontdekken valt, geen enkel risico op een hoge boete.

Voor ons hadden de verlaten wegen twee voordelen. We konden onze auto midden op de rijbaan stilzetten om die ene foto te maken die anders nooit gemaakt kon worden. En smalle, bochtige en steile weggetjes die naar de kust beneden voerden, konden we opeens rijden zonder het risico van tegenliggers, heel erg belangrijk omdat de afgrond ernaast niet met vangrails is afgezet.

Andere woning

We mogen ons inmiddels weer verplaatsen naar een andere woning. Dat komt goed uit, want de tuin en het land rondom onze woning kampt zo langzamerhand met flink wat achterstallig onderhoud. En onze Spaanse vrienden hier verwachten in de tweede helft van juni hun Spaanse gasten die al geboekt staan weer te kunnen ontvangen.

Het huis aan de kust, waar we hiervoor verbleven, blijk tot half juli vrij te zijn en de eigenaresse wil ons graag een flinke ‘corona korting’ geven als we daar weer in willen trekken. Zo’n korting hadden we hier ook al en zelfs onze auto huren we voor de speciale ‘corona prijs’ van 8,50 euro per dag, inclusief verzekering enz.

Verhuizen

En dus gaan we deze week weer verhuizen, hopelijk voor de laatste keer. Ons huis bij Puerto Naos ligt aan het eind van een doodlopend pad, direct aan de oceaan, in een bananenplantage. We hopen daar, voordat we eindelijk naar huis kunnen, de opgebouwde stress van het langdurig opgesloten zitten, een beetje kwijt te raken.

Aan het begin van het pad woont een Spaanse familie met twee kinderen, onze enige buren. We zijn erg benieuwd hoe ze de lockdown zijn doorgekomen. Ze komen het ons vast zelf vertellen, op voldoende afstand, waarschijnlijk met mondkapje op, in het Engels, met een woordenboek in de hand. Zo legden ze ons - maanden geleden alweer, en het lijkt een eeuwigheid - uit wat er precies op de plantage gebeurde.

School

Met hun ouders spreekt Marianne Spaans, maar voor die jongens is dit de kans om hun schoolengels in de praktijk te brengen. Kinderen mogen hier pas in september weer beperkt naar school, met maximaal 15 in een lokaal en mondkapjes verplicht. De Spaanse regering lijkt heel erg voorzichtig geworden na het bekend worden van besmettingscijfers onder kinderen nadat ze, vanaf 26 april, op beperkte tijden weer naar buiten konden en mochten spelen.

Tussen 26 april en 12 mei werd er onder kinderen tot 10 jaar een toename van besmettingen van 35,3% en onder kinderen tussen 10 en 19 jaar een toename van 40,9 % vastgesteld. Zo’n sterke stijging in zo korte tijd maakt voorzichtig, zeker omdat, na een Amerikaans, ook een groot Tsjechisch onderzoek heeft uitgewezen dat a-symptomatische besmettingen (besmetting door personen die zelf geen of nauwelijks klachten hebben) ongeveer 30% van het totaal uitmaakt. Kinderen zouden daar een niet te onderschatten rol in spelen.

Vlucht

Nadat onze vlucht van 2 juni weer was gecanceld, hebben we omgeboekt naar een vlucht van 7 juli. Als de voortekenen niet bedriegen dan zou die wel eens door kunnen gaan. Tot die tijd kunnen we dan het langzaam op gang komen van het openbare leven en het toerisme hier meemaken.

Bijzonder om de lege boulevard en het verlaten strand van Puerto Naos stapje voor stapje weer levendiger te zien worden en te zien hoe op de terrassen van het Plaza de España in Los Llianos de tweemeter regel, nog zonder buitenlandse toeristen, in de praktijk wordt gebracht.