Linde College volgt afgesproken route richting zomervakantie

Wolvega – Het is topdrukte deze week bij het Linde College in Wolvega. Middelbare scholen mogen vanaf 2 juni weer open, mits leerlingen en leraren onderling anderhalve meter afstand houden. De kans is groot dat deze maatregel in september ook nog geldt. Het is dus tot aan de zomervakantie ook een beetje proefdraaien.

Voor rector Jan Osinga van het Linde College waren de afgelopen maanden een bijzondere periode. ‘De impact is eigenlijk historisch alleen te vergelijken met het laatste oorlogsjaar. Er is achter de schermen keihard gewerkt, ondanks dat de school verboden gebied was. We hebben in een paar weken een heel andere school neergezet. Ik heb heel veel bewondering voor collega’s die ondanks de eigen zorgen thuis deze echt grote prestatie hebben geleverd. We moesten continu inspelen op situaties die we niet kenden. Ik ben ook trots op onze leerlingen. Veel van hen hebben laten zien dat ze goed met zelfstandigheid om kunnen gaan. We zijn blij dat we ze vanaf volgende week weer in huis hebben. En ik heb respect voor de ouders van onze leerlingen. Zij moesten ook razendsnel omschakelen met hun kinderen iedere dag thuis.’

Premier Rutte wil dat álle leerlingen van het voorgezet onderwijs vanaf 2 juni weer naar school gaan, zo zei hij vorige week op een persconferentie. Hij is er op tegen dat het schoolbezoek beperkt blijft tot praktijklessen en mentorgesprekken. Maar dat is dus wel de richting die de scholen van de Stichting Voortgezet Onderwijs Steenwijkerland - Weststellingwerf (Linde College, RSG Tromp Meesters en CSG Eekeringe) kiezen, zo zegt Jan Osinga.

‘Spelregels niet meer veranderen’

‘We willen nu naar de ouders heel duidelijk zijn over wat we welen wat we niet kunnen bieden. Ouders hoeven niet te verwachten dat kinderen elke dag weer naar school gaan. Veel afsluitende evaluaties zijn digitale toetsen of opdrachten die de leerlingen thuis kunnen maken. Daar bereiden leerlingen en docenten zich nu al op voor. We hadden met instemming van de Medezeggenschapsraad besloten dat afsluitende evaluaties alle niet gemaakte toetsen zouden vervangen. We gaan nu niet meer tijdens het spel de regels veranderen. Die afsluitend evaluatie (toets) wordt gebruikt om te komen tot een advies over het overgaan. De bevorderingsregels zijn dus al aangepast, we hebben er op voorgesorteerd dat er tot de zomervakantie niks meer zou veranderen.’

De schoolvakanties beginnen op 4 juli. De laatste week is op scholen een rommelige week met vergaderingen en de voorbereiding van volgend schooljaar. De week daarvoor zijn er toetsen. Dus er blijft heel weinig tijd over voor de lessen die Rutte wel fysiek op school zou willen geven. ‘Nu nog die laatste acht tot twaalf dagen les gaan geven op school zou onze planning enorm verstoren, daar doe je kinderen onrecht mee. Dat krijgen we ook niet meer georganiseerd.’ Er is volgens Osinga ook een verschil tussen de scholen in het noorden en die in het zuiden, waar de vakantie twee weken later begint. Hij verwacht dat in het noorden de meeste scholen dezelfde lijn volgen.

Sociaal aspect

De scholieren komen in Wolvega iedere week tenminste één een dag naar school. Dat is voor gesprekken met mentoren, die hun leerlingen twaalf weken niet hebben gezien. In de eerste weken van de lockdown waren enkele jongeren zelfs voor mentoren helemaal van de radar verdwenen. Daarna zijn de contacten hersteld. Na zo’n bijzondere periode heb je elkaar wel wat te vertellen, over bijvoorbeeld zaken die je bij het onderwijs op afstand hebt gemist. Ook dat speelt een rol bij de evaluatie. Verder worden de spelregels van de anderhalvemeter school en samenleving besproken. Maar ook wil de school ruimte bieden aan de scholieren om elkaars ervaringen op school te delen. Verder zijn er leerlingen die vanwege praktische zaken zoals een toets wel fysiek op school moeten zijn.

Het ‘nieuwe normaal’

Ze moeten vanaf dinsdag allemaal de bordjes en vloerpijlen volgen, want het Linde College wordt na de Pinksterdagen eenrichtingsverkeer. De kantine blijft dicht, buitensporten is nog niet na de orde en toiletten zijn met duidelijke afspraken te gebruiken. In de docentenkamer kunnen nu nog 30 mensen zitten, dat waren er 100. ‘Maar we zijn ontzettend blij dat we alle collega’s weer treffen.’ Overigens is het aan docenten zelf om aan te geven of de risico’s om wat voor reden dan ook te groot zijn om te komen. Vooralsnog hebben twee docenten dat ook aangegeven. Van de kant van de ouders zijn die signalen over het thuishouden van kinderen nog niet gekomen, maar die vraag wordt deze week nog aan hen voorgelegd.

In de zomer zal blijken hoe het allemaal in september verder kan. Maar de eerste moeilijke opgave is om iedereen op 1,5 meter van elkaar te houden. Die verantwoordelijkheid neemt de school alleen voor het eigen terrein. Osinga benadrukt dat daarbuiten, dus ook op weg naar school, dat toch echt de verantwoordelijkheid is van leerlingen en ouders. ‘Uiteraard zullen we leerlingen wel op het belang van deze afspraken wijzen.’