Alleen Joods vastgoed geroofd in Wolvega

Wolvega - Er is een digitale kaart gemaakt over Joods vastgoed dat in de Tweede Wereldoorlog werd geroofd door de Duitse bezetter. Daarop staat één adres in de Stellingwerven opgenomen. De plek van de familie Mendels aan de Helomalaan in Wolvega.

Het journalistieke platform Pointer heeft dit online project gelanceerd. Zo is te zien waar ruim 7000 panden en stukken grond onteigend werden terwijl de Joodse eigenaren elders waren ondergedoken of op transport waren gezet naar werk- of vernietigingskampen. Het vastgoed werd vervolgens doorverkocht aan ondernemers en vastgoedhandelaren. Dat werd door de Duitsers vastgelegd in 'Verkaufsbücher'. Die boeken in het Nationaal Archief in Den Haag zijn nu openbaar.

Exportslagerijen

In de jaren ‘20 en ’30 van de vorige eeuw bestonden in Wolvega drie goedlopende exportslagerijen. Emanuel Mendels was mede-eigenaar van een slachterij. Hij woonde aan de Van Helomalaan 10 in Wolvega. Op 14 december 1942 werd hij overgebracht naar Westerbork en daarna omgebracht in Auschwitz. Echtgenote Elsje Mendels-Davidson stierf in het concentratiekamp van Sobibor.

www.joodsmonument.nl