Maallust bierbrouwerij en kaasmakerij

Aan de hoofdweg langs Veenhuizen staat het gebouwencomplex ‘Maallust’, waar vroeger de verwerking van landbouwproducten plaatsvond. Tegenwoordig is het Maallustcomplex de ideale plek voor een plezierig en leerzaam dagje uit.

Het complex omvat een bierbrouwerij, een ambachtelijke kaasmakerij en een klimtoren. Bezoekers kunnen genieten van rondleidingen, proeverijen, workshops en een groot terras. De ondernemers van het Maallustcomplex hebben in 2013 de handen in elkaar geslagen om Maallust op de kaart te zetten. Maar ook buiten de evenementen is er genoeg te doen op het complex.

Bezoekers kunnen de bierbrouwerij van binnen bekijken. De brouwerij bevindt zich in het gebouw van de vroegere graanmaalderij van het gevangenisdorp. De bierbrouwers brouwen smaakvolle, authentieke bieren. Geïnspireerd door oude biertypen worden in ketels bieren van zowel hoge als lage gisting gebrouwen. De bieren kenmerken zich door de hoparoma’s en een uitgebalanceerd evenwicht tussen bitter en zoet. De bierbrouwerij is vanaf april tot en met oktober geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 18.00 uur. Van november tot en met maart is het complex ook geopend. Dan alleen van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot en met 18.00 uur

Kaasmakerij
Het Maallustcomplex is nog niet zo lang geleden opnieuw ingericht met Kaaslust, de ambachtelijke kaasmakerij. In 2010 is de voormalige zuivelfabriek van Veenhuizen gerestaureerd en ingericht voor de ambachtelijke bereiding van kaas. In de kaasmakerij wordt kaas gemaakt van koemelk, geitenmelk en buffelmelk. Deze melk komt uit Friesland en Drenthe. Kaaslust maakt er vele soorten kaas van. Kaaslust is het hele jaar open op afspraak voor groepen, proeverijen, workshops en rondleidingen. De winkel is geopend van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

www.maallust.nl
www.kaaslust.nl