Buitencentrum geeft voorproefje Drents-Friese Wold

Het Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer in Appelscha is het vertrekpunt van vele wandel-, fiets-, ruiterroutes en excursies. ‘Het is letterlijk de poort naar het Nationaal Park’, zegt Harry Dekker, manager van het Buitencentrum. Het dagje uit begint in het centrum, waar de wereld aan informatie te vinden is voor uitéénlopende mogelijkheden.

Het gebouw fungeert niet alleen als startpunt voor buitenavonturen, maar bevat ook een winkel met natuur- en streekproducten en het boswachterslab waar de bezoeker alvast een stukje Drents-Friese Wold kan ervaren.

Het Buitencentrum heeft een ruimte vrijgemaakt voor de verkoop van allerlei producten, waaronder streekproducten. In stellingen aan de wanden en ingerichte eilanden in het midden van de ruimte staan producten als boeken, nestkasten, survival-spullen en etenswaren. Er is ook een speciale hoek ingericht met leuke en leerzame producten voor kinderen. De opbrengsten komen ten goede aan het behoud van Buitencentrum Drents-Friese Wold.

Er zijn verschillende mogelijkheden om het gebied wandelend, met de (elektrische) fiets of mountainbike of te paard te verkennen. Er zijn tientallen routes die door het gebied lopen. Zo is er het Kabouterpad en het Paddenpad voor de kinderen. Kinderen die de Boswachtersacademie willen volgen om meer te leren over het werk van de boswachter kunnen het Hulpboswachterspad lopen. Aan de voorzijde is een ‘plasdras’ gebied ingericht, een weerspiegeling van het Nationaal Park.

Jaarlijks komen er meer dan 160.000 bezoekers bij het Buitencentrum. Ook kunnen bezoekers zowel binnen als buiten terecht in de Bosbrasserie ‘IJgenweis’ waar veel streekproducten worden bereid. Dat gedeelte heeft veel weg van een serre en biedt uitzicht op de bossen van het Drents-Friese Wold.

Kijk voor actuele informatie op: Staatsbosbeheer.nl.