Diever en Appelscha zijn toegangspoort van Drents-Friese Wold

Een van de toegangspoorten tot het nationale park ligt in Diever. In het centrum is het TIP (toeristisch informatiepunt) gevestigd. Bezoekers en recreanten kunnen vanaf die locatie hun auto laten staan en te voet, per fiets, mountainbike of paard het gebied in trekken.

Het TIP-kantoor wordt hoofdzakelijk door vrijwilligers gerund. Eén van de elementen van de inrichting betreft een interactieve zuil die de biodiversiteit belicht. Vooral voor kinderen is het een leuke en leerzame ervaring. Vanuit het centrum in Diever starten routes en activiteiten die zijn ontwikkeld door de educatieve medewerkers van Staatsbosbeheer. Er is bijvoorbeeld een kinderspeurtocht ontwikkeld door Berkenheuvel, in samenwerking met Natuurmonumenten. Er zijn ook TIP-kantoren te vinden in onder meer Vledder, Dwingeloo en Havelte.

Het Buitencentrum van Staatsbosbeheer in Appelscha fungeert niet alleen als startpunt voor een leuk dagje uit, maar bevat ook een winkel met streekproducten en een expositie ‘Grenzeloos Wold’ waarbij de bezoeker alvast een stukje Drents-Friese Wold kan ervaren. Er is sinds vorig jaar zelfs een boswachterslab, waar de bezoeker buiten binnen kan ontdekken.

Wie het Buitencentrum betreedt, ervaart direct de natuur. De natuur is letterlijk naar binnen gehaald. Midden in het gebouw ligt een gevallen en gezaagde eikenboom. Die robuuste boom vertelt het verhaal van zijn leven op een speelse manier, waarbij mensen worden uitgenodigd zelf te gaan worteltrekken en de sapstroom op gang te brengen. Het Buitencentrum heeft een ruimte vrijgemaakt voor de verkoop van allerlei producten, waaronder streekproducten.

De opbrengsten van de verkoop komen ten goede aan het behoud van Buitencentrum Drents-Friese Wold. De zonnepanelen op het dak maken het af. ‘Deze hebben we laten installeren om de duurzaamheid te vergroten’, vertelt Harry Dekker, manager van het Buitencentrum.