Faunatoren is voor vogels, insecten en vleermuizen

De faunatoren in het bos Ontwijk in Donkerbroek staat sinds eind april 2017. In de toren wonen verschillende dieren uit de omgeving als grote en kleine vogels, bijen en vleermuizen.

De toren is een ontwerp van Melanie van Zwieten (CBS De Anjewier in Tjalleberd), Mariska Huitema en Ilona Schimmel (CBS Meester S. Wijbrandi in Oudehorne). Zij wonnen de ontwerpwedstrijd van tjong-talent, N381 en Buro Bakker. Hun ontwerp bestaat uit verschillende verdiepingen en houdt de uiteenlopende diersoorten van elkaar gescheiden.

‘Wij hebben de toren mogen bouwen. Het gaat om een staalconstructie van zes meter hoog’, zegt Jan Werkman van Bouwbedrijf Buiteveld b.v. uit Oosterwolde. Bovenop heeft KoningsBlaauw Houthandel uit Oosterwolde een hout kap voor de faunatoren gemonteerd. Binnenin de toren zitten één tussenverdieping. Een trap verbindt de verdiepingen, zodat men kan controleren welke dieren er nestelen en leven. In de houten kap bevinden zich meerdere etages. ‘Onderin zullen naar verwachting kleine vogels nestelen en bovenin de wat grotere vogels.’ Buiteveld was enkele weken zoet met de bouw van de toren.

In samenwerking met de N381 en Buro Bakker werd de winnende toren midden in bos Ontwijk bij Donkerbroek geplaatst. Een cementen slang om de buitenkant door een kunstenaar uit Donkerbroek maakt het geheel af. De toren maakt onderdeel uit van de opwaardering van de N381. Om het geheel nieuw in te richten zijn diverse aanpassingen gedaan die de flora en fauna rond het gebied ten goede komen.