Onderduikershol Diever kreeg De Wigwam als bijnaam

Het onderduikershol bij Diever is in de wijde omgeving uitgegroeid tot een bekend en belangrijk oorlogsmonument. De in 1943 gerealiseerde schuillocatie deed ongeveer een jaar dienst, waarna de plek door verraad door de Duitsers werd ontdekt.

Bij de inval werden elf onderduikers en hulpverleners aangehouden en daarna gedeporteerd naar Duitsland. Slechts één van hen overleefde de oorlog.

Fokke Hessels, één van de bewoners tijdens de oorlog, was een verwoed lezer van Indianenverhalen. Daarom kreeg het onderduikerscomplex de naam 'De Wigwam'. Er is onder meer een gemeenschappelijke ruimte en een slaapgedeelte te bekijken.

De onderduikers hebben in het hol zonder enige vorm van comfort in enkele kleine en bedompte ruimtes een allesbehalve aangename periode doorgebracht. Het hol werd in 1994 ingrijpend gerestaureerd. Door lekkage in de betonnen fundering waren vrijwel alle steunbalken aangetast. Omdat het gemeentebestuur eraan hechtte de historische voorziening in stand te houden, werd in totaal 40.000 euro aan het onderduikershol verspijkerd en verbeterd.

De helft van dat bedrag werd bijeengebracht door bijdragen van verschillende fondsen. Zo’n vijftien vrijwilligers voerden de restauratie uit, waarbij de schuilplaats vrijwel vanaf de grond weer werd opgebouwd. Een vorige ingrijpende opknapbeurt vond vlak na de oorlog plaats. Toen werd een gedenkplaat aangebracht, met daarop de namen van de mensen die niet terugkeerden. Niet alleen aan de binnenkant werd het hol in de oude staat gebracht, ook de toegang tot het onderduikershol werd veranderd. De Historische Vereniging in Diever zorgt voor het beheer en onderhoud van het onderduikershol. Zij krijgt daar een jaarlijkse bijdrage voor.

Op initiatief van de historische vereniging en Natuurmonumenten is bij het onderduikershol een informatiepaneel geplaatst. Het is voorzien van tekst en foto’s.