Beleef het verhaal van eerste kolonisten in De Proefkolonie

Frederiksoord is de plek die aan de basis ligt van de huidige Nederlandse verzorgingsmaatschappij. Hier werden de eerste koloniehuisjes gebouwd. Het sociale experiment van Johannes van den Bosch verliep niet zo succesvol als hij had gehoopt.

De Kolonisten kregen door hun verblijf in de Koloniën een stempel opgedrukt waar ze niet meer vanaf kwamen. Maar de Koloniën van Weldadigheid stonden wel aan de basis van verschillende wetten en instellingen die het leven van de armen enorm hebben verbeterd.

Op de unieke, historische plek van de eerste proefkolonie in Frederiksoord is twee jaar geleden het nieuwe Museum de Proefkolonie geopend. Een onvergetelijke ervaring voor bezoekers over het uitzonderlijke verhaal van de Koloniën van Weldadigheid en het omringende cultuurlandschap van de vrije landbouwkoloniën middels een experience. Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes vervolgens uit, de bijzondere sporen terug te vinden in het landschap. Ga op ontdekkingstocht en zie de koloniehuisjes, het kerkje, de mandenmakerij, de bosbouwschool en tuinbouwschool. Het belevingsmuseum brengt de bezoeker zo’n 200 jaar terug in de tijd.

Stap binnen in de stadse achterbuurten van toen: ruik de armoede en voel de ellende. Bekijk de film die laat zien hoe de eerste kolonisten na een zware reis arriveren in hun nieuwe paradijs. Ontdek in de expositieruimte wat er terecht komt van de ambities van generaal Van den Bosch. Hier wordt duidelijk hoe zijn tot op de cent doorgerekende plannen botsen met de weerbarstige praktijk. Krijg tenslotte antwoord op de vraag hoe het de landbouwkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid is vergaan en maak kennis met de unieke materiële erfenis van dit sociale experiment.

www.proefkolonie.nl