Kijkdoosmuseum belicht joodse werkkampen

In en om het gebied dat nu bekend is als het Drents-Friese Wold waren tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse joodse werkkampen gevestigd. De geschiedenis van die kampen wordt permanent belicht in het Kijkdoosmuseum in Vledder.

Het museum, gevestigd in een voormalige barak van het werkkamp Vledder, is een initiatief van de stichting joodse Werkkampen. Het werd in 2014 geopend door Anke Pijnappel - De Vegt (93), wiens man Ben als joodse Amsterdammer in 1942 gedwongen in het nabij Vledder gelegen werkkamp De Landweer in Elsloo zat. Zelf woonde Anke als boerendochter op een steenworp van dat kamp. Pijnappel ontsnapte uit het werkkamp en dook onder bij de familie De Vegt. Hij kreeg daar verkering met Anke. Kort na de oorlog trouwde het stel. Pijnappel is inmiddels overleden. Zijn bewaard gebleven brieven en foto’s uit het werkkamp vormen de basis van het Kijkdoosmuseum.

Het Kijkdoosmuseum is het enige museum in ons land dat 24 uur per dag en zeven dagen per week open is. Door acht kijkgaten aan de buitenkant van de voormalige barak krijgt de bezoeker een beeld van hoe het leven in zo’n werkkamp was. Voor de bouw van de kijkdoos zijn authentieke barakwanden gebruikt. De Stichting joodse Werkkampen heeft een uit het kamp Fochteloo afkomstige barak gedemonteerd. Een boer uit het Friese Ureterp had die in gebruik als kippenschuur.

In de Kijkdoos is een tafereel van het leven buiten de barak te zien en er is een kamer van de barak in oorspronkelijke staat teruggebracht. Alles in het Kijkdoosmuseum is uitgelicht met spots die automatisch aangaan als bezoekers door de gaten een kijkje nemen. Het Kijkdoosmuseum is gevestigd aan de Lange Wanden in Vledder.