Miramar haalt de zee naar Vledder

In 1956 vond de markante Jeanne Warners (1899-1986) op de Balearen (Mallorca) een schelp die haar leven zou veranderen, een zogenaamde Stekelhoorn (Murex Brandaris). Van dat moment besloot zij een museum te beginnen met de zee als onderwerp.

Zo begon haar museum in haar woonhuis in Oosterbeek en zij noemde het Miramar, Spaans voor ‘aanschouw de zee’. In 1966 verhuisde Miramar naar Vledder. Daardoor zijn de schatten der zee al ruim zestig jaar lang te bewonderen in Vledder.

Dennis Nieweg, de beheerder van Miramar, gaf het museum de laatste jaren nieuw elan. Hij komt uit de museumwereld en werkte onder andere in Muzee Scheveningen en het Natuurhistorisch museum Rotterdam. Hij is archeozoöloog en deed jaren opgravingen. Hij moderniseerde het zeemuseum, maar om het speciale karakter van Miramar goed te behouden keert in sommige vertrekken de sfeer uit de jaren zestig tot tachtig duidelijk terug. Zo staat de kennismaking met de bijzondere geschiedenis van Miramar centraal in het eerste gedeelte. Daarbij spelen de vele herinneringen aan mejuffrouw Warners, de oprichtster van het museum, een belangrijke rol. Warners maakte tijdens haar leven meer dan tachtig reizen onder vaak zeer primitieve omstandigheden. Op een grote wereldkaart,

bij de ingang van de eerste zaal, staan deze aangegeven als de vindplaatsen van haar collectie. Haar eerste vondst ligt in een glazen kistje zorgvuldig bewaard. In een stijlkamer, die is ingericht als Warners woonkamer met meubels en persoonlijke bezittingen is ook haar aap ‘Kabouter’ te aanschouwen, de enige die ruim zeven jaar met haar heeft samengewoond.

Dit jaar staat de wisselexpositie van het zeemuseum in het teken van de plastic soep, die in de oceaan drijft.

www.miramar-zeemuseum.nl