OlmenEs is een dorp op zich

Middenin het Drents-Friese Wold ligt OlmenEs, een woon- en werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking in Appelscha. De gemeenschap biedt zorg, begeleiding en ondersteuning bij het samenwonen, samen werken en samen leven.

Dit jaar bestaat OlmenEs 25 jaar. De organisatie is gegroeid naar een woon- en werkplek of dagbesteding voor zo’n 145 bewoners en met de inmiddels rond de 260 medewerkers behoort OlmenEs tot de grotere werkgevers in de gemeente Ooststellingwerf.   

Op het bosrijke terrein van ruim 50 hectare bevinden zich woonhuizen, werkgebouwen, een boerderij, weidegrond, akkers en kassen en diverse gemeenschappelijke voorzieningen. Daarnaast beschikt OlmenEs over twee woningen in het dorp voor bewoners die een redelijke mate van zelfstandigheid aankunnen. Er zijn veertien werkplaatsen met uiteenlopende vakgebieden, zoals bakkerij, weverij, pottenbakkerij, de boerderij met de melkverwerking en metaalwerkplaats. In onze winkel ontvangen wij graag klanten die een keus kunnen maken uit een groot assortiment levensmiddelen of producten die in één van de werkplaatsen worden gemaakt, zoals aardewerk, ansichtkaarten, brood en banket.

Op het terrein volgt de geïnteresseerde de rode paaltjes route om een ronde over het terrein te maken. Het pad wordt door de bewoners en begeleiders onderhouden. In de theeschenkerij is het daarna heerlijk bijkomen. Uiteraard ook van een fietstocht of wandeling elders kan iedereen plaatsnemen in de theeschenkerij of op het grote terras.

www.olmenes.nl