Beelden Hein Mader blijven nog vijf jaar staan

De buitenbeelden van de Hein Mader kunstroute blijven sowieso nog vijf jaar in Ooststellingwerf staan. De 160 binnenbeelden gaan terug naar de Stichting Beheer Collectie Hein Mader.

De beelden van de kunstenaar staan sinds april 2016 in de gemeente. Het routeboek, waarin twee kunstroutes beschreven worden, blijft gratis verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in Appelscha, het startpunt van beide routes. De route bestaat vanaf volgend jaar uit 20 buitenbeelden.

De eerste route gaat van Appelscha naar Oldeberkoop en terug. De andere route gaat via het Fochteloërveen richting Haule en via Oosterwolde en Makkinga  terug naar Appelscha. De routes zijn een mix van cultuur, historie, natuur en beleving.

De locaties van de buitenbeelden markeren culturele en historische verhalen over de omgeving en de gemeenschap.

Hein Mader werd in 1925 in Oostenrijk geboren. Hij overleed in 2011, op 86-jarige leeftijd. Zijn werk bevat monumentaal werk in hout, in verschillende soorten steen en diverse soorten staal. Kleine beelden en grote beelden, voor binnen en buiten. Een enorme variëteit met geweldige cohesie. Met onderwerpen als de zon, de wind en balans.

Hij bracht het laatste deel van zijn leven door in Friesland. Dit was een essentiële periode van zijn kunstenaarschap. Hij werd verliefd op het landschap. Dit verwerkte hij in zijn beelden.

Zijn droom was dat zijn beelden een plekje in Friesland kregen. Specifiek rondom Appelscha. Met de Hein Mader Kunstroutes gaat zijn wens in vervulling. Het is niet voor niets dat het grootste beeld op de ovonde aan de Boerestreek te vinden is. Het heeft wel wat van een kurkentrekker en is ongeveer vijf meter in lengte.