Van hoogtepunt naar hoogtepunt in Nationaal Park

Om het Drents-Friese Wold een tikkeltje ongerepter te beleven, is een wandeling door het hart van het nationale park aan te raden. Gelopen wordt van Diever naar Appelscha, of andersom.

Om te beginnen verplaatst de wandelaar zich naar het beginpunt. Dat kan simpel op twee manieren. Met de bus: 114 en daarna lijn 20 (overstappen in Smilde). Of met de auto, die later weer opgehaald moet worden met een andere auto.

Aangekomen in Diever, scoort de wandelaar een kaart van het Drents-Friese Wold bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Rinie van den Boogaard, vrijwilliger voor Staatsbosbeheer, zit klaar om eenieder te voorzien van veel informatie. ‘Goed schoeisel is gewenst. Het kan wel nat zijn’, waarschuwt ze. ‘Loop eerst de rode paaltjes route achterste voren en duik daarna het bos in. Dat voorkomt het lopen over verharde wegen, wel zo leuk.’

Op naar Dieverzand. Het begint meteen goed. Een klinkerpad voert tussen weilanden door het dorp uit. Kort daarna volgt hunebed D52, één van formaat. De route, van zo’n achttien kilometer, laat allerlei hoogtepunten zien: heide, zandverstuivingen, water, dennenbos en gemengd bos. Na een paar kilometer, wordt het stiller, wandelpaden worden smaller of houden op. De wandelaar moet verder via mulle ruiterpaden, maar aan de beide zijkanten zijn die goed te bewandelen. Het Drents-Friese Wold is mooi, het maakt niet uit welk seizoen zich over het bos uitrolt.

Het is dichtbegroeid, dus van paden afwijken kan niet. Hoe je dan het juiste pad loopt? Zet je gps aan op je telefoon en kijk om het half uur of je de juiste kant op loopt. Liever een houvast? Loop dan het Drenthepad. Dat pad tikt na Diever Appelscha aan.